Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Ontstaansgeschiedenis

In het jaar 1954 werd in Helmond een kerk gebouwd voor de Sint Lambertusparochie. Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau Jos Bijnen en was in twee fases uitgevoerd. De bouwstijl is sober en er werd voornamelijk gebruik gemaakt van bakstenen, wat kenmerken zijn van de Bossche School. De Sint Annakerk had een liturgische en sociale functie in de geïsoleerd gelegen industriewijk. Pastoor Janssens was hierbij een belangrijke spil in de verbinding van de kerkgemeenschap en wijk tot aan zijn dood in 1982. Dat hij geliefd was, werd in 2015 duidelijk toen het parkeerterrein met plantsoen naast het station naar hem vernoemd werd. Dit parkeerterrein is zichtbaar vanaf het Annatheater; men hoeft enkel de kruising over te steken.


Vanaf 1996 werden er geen missen meer gehouden in de kerk. Deze kwam daardoor dus leeg te staan. De gemeente Helmond wilde het gebouw verkopen aan mensen met een onderbouwd plan. Dit is waar theaterdocent en toneelregisseur Lavínia Freitas Vale Germano en kunstenaar Vincent van Ojen in beeld kwamen. Beiden zijn idealistisch ingesteld. “Het Annatheater is ook als zo’n idealistisch idee geboren. Jaren geleden fietste ik hier een keer langs. Het pand stond leeg en alle ruiten waren ingegooid. Doodzonde, vond ik,” aldus Germano in een interview met HLMND Magazine in maart 2013.

Ik zag er meteen een theater in. Ik liep al langer rond met het idee voor mezelf te gaan beginnen. Hier zag ik zomaar ineens kansen liggen. Een eigen plek waar ik mijn grootse theaterplannen op mijn eigen manier vorm kon geven. Het toeval wilde dat mijn nieuwe partner Vincent als succesvol kunstenaar ook juist op zoek was naar een nieuwe, grotere atelierruimte. De combinatie van onze plannen viel goed bij de gemeente.
In 1999 was dan eindelijk de kogel door de kerk en werden Germano en Van Ojen eigenaars van de Annakerk.

Om de herbestemming van de kerk te realiseren, moest er het één en het ander verbouwd worden. Verschillende mensen zijn in de arm genomen om het plan te realiseren. Deze verbouwing moest daarbij – vonden Germano en Van Ojen- met respect omgaan met de voormalige functie van het gebouw. De kenmerken van de kerk zijn daardoor tot op de dag van vandaag nog altijd zichtbaar, zowel van buiten als van binnen. Het gebouw heeft ergens in die tijd ook de status gekregen van gemeentelijk monument. In 2002 werd architect Aart Wijnen aangenomen om de verbouwing tot theater waar te maken. Op 30 januari 2003 werden de deuren van het Annatheater officieel geopend.

De zalen in het gebouw zijn multifunctioneel en dus in principe goed te verhuren voor iedereen die zou willen; of het nu voor een toneelopvoering is of bedrijfsvergadering. Toch vervuld het Annatheater voornamelijk een culturele functie met de podiumkunsten als kern. Zo werd met de opening, het theatergebouw de thuisbasis van toneelgroep Vreemd Beest en een plek waar toneellessen gehouden worden voor de jeugd. Daarnaast bezoeken scholen uit Helmond ook jaarlijks het Annatheater om op deze manier kennis te maken met theater.

De gehele organisatie draait op vrijwilligers.

Theatergezelschap Vreemd Beest

Stichting Annatheater richtte in 1992 de toneelgroep ‘Saffier’ op in Deurne. Later ging deze groep Vreemd Beest heten, zoals deze tot op heden bekend staat. In 1995 werd Helmond de thuisbasis en vanaf 2003 werd Vreemd Beest de huisgezelschap van het Annatheater aan de Floreffestraat. De groep bestaat uit gevorderde toneelspelers. De regie is daarbij in handen van Germano en het toneelbeeld wordt verzorgd door Van Ojen.
In 2016 heeft dit gezelschap een eigen voorstelling gemaakt, gebaseerd op (levens)verhalen uit de Annawijk in Helmond; waar ook het theater zich bevindt. De voorstelling heette ‘Ons Anna’. In deze voorstelling worden drie generaties Anna vertegenwoordigd.
2018 was het zilveren jubileum jaar voor de toneelgroep en het Annatheater bestond tegelijkertijd ook 15 jaar. Dit werd gevierd met de voorstelling ‘De Pagador’. Dit is een Braziliaans toneelstuk dat zich afspeelt in 1960.

Bouwgegevens

Oorsprong:

Object: Sint Annakerk
Type: Rooms-Katholiek kerkgebouw
Opdrachtgever: bisdom, Sint Lambertusparochie
Ontwerpjaar: kent twee fases: fase 1 in 1954 en fase 2 was in 1956
Architect: Architectenbureau Jos Bijnen
Stijl: Bossche School, Corbusier
Bouwspecificaties: asymmetrisch met twee lagen, hoge zijgevels met doorlopende vensters en fabrieksdak. Betonnen decoraties van een Christusmonogram, losse klokkentoren, de verloving van Sint Joachim en Sint Anna en Sint Anna te Drien. En een losstaande klokkentoren links van het hoofdgebouw, met bovenop de toren een groen koperen haan met kruis.
Adres: Floreffestraat 21A, 5705 AR, Helmond

Herbestemming:

Eigenaars vanaf 1999: Lavínia Germano en Vincent van Ojen
Object: Annatheater
Type: Theatergebouw
Ontwerpjaar: 2002
Architect verbouwing: Aart Wijnen
Bouwspecificaties: vlakke vloer theater van 120 m2, 96 vaste zitplaatsen uit te bereiden tot 180 plaatsen. Heeft een foyer met bar en een verhoogd podiumpje, een garderobe/repetitieruimte en twee ateliers
Opening: 30 januari 2003
Bijzonderheden: Gemeentelijk monument

Premieres

Zie Category:Premieres Annatheater

Bronnen