Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAb Hofstee
Geboortedatum11 oktober 1919
Geboorteplaats Kampen
Overlijdensdatum14 november 1985
Overlijdensplaats Amersfoort
BeroepZanger, Acteur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Ab Hofstee begon zijn carrière al op tienjarige leeftijd toen hij, vanwege zijn welsprekendheid, lid mocht worden van de Kamper Rederijkers. Ook bewees hij dat hij muzikaal zijn mannetje stond met het zingen van Weense liedjes. Samen met Siny Mooten vormde Ab het Duo Salberti en kon daarmee in zijn levensonderhoud voorzien. Ook speelde hij mee in De Jantjes en Rooie Sien van het Volkstoneel van Beppie Nooij sr. Op televisie kreeg Ab landelijke bekendheid door zijn rol als Boer Voorthuizen in de KRO serie Stadhuis op Stelten. Hofstee speelde ook in diverse andere televisieseries. In Oebele speelde hij de rol van Paulus de Postbode en in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? vertolkte hij de rol van Hildebrandt Brom, stadsklepperaar, verliefd op Brechtje, de huishoudster van de burgemeester. Op de KRO televisie was hij te zien in het maandelijks amusementsprogramma Mik. Een liedjesprogramma vanuit een tot boerderij omgetoverde tv-studio. Vaste medewerkers waren de Boertjes van Buuten met Kees Schilperoort (Gait-Jan Kruutmoes) en Anny Palmen (Drika) en Ab Hofstee in de rol van Boer Voorthuuzen.

Ook speelde hij een rol in de AVRO televisieserie Hollands Glorie (1977) en in de speelfilm Pinkeltje (1978). Hofstee maakte ook platen onder het pseudoniem Jukebox Johnny. Na een leven lang gewerkt te hebben in het schnabbelcircuit, op toneel, radio en televisie, overlijdt hij in 1985 op 66-jarige leeftijd.


Ab Hofstee heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Ab Hofstee heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Ab Hofstee heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
't Zit raar in elkaar Uitvoerende Gezelschap Berry Kievits 1962/1963 1 juli 1963 Gerard Walden, Berry Kievits


Bronnen