Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:

 • Auteur: R. Elcho
 • Bewerking: Carel Th. van der Brugghen van Lauwendrecht
   Rolverdeling en uitvoerenden

   NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

   Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.     Informatie

     Aan den rand des afgronds tooneelspel in vier bedrijven aan een ware gebeurtenis ontleend door R. Elcko bewerkt door Carel Th. van der Brugghen van Lauwendrecht
     Producent: Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.)
     Seizoen: 1877/1878, 1878/1879

     Inhoud

     Eerste bedrijf: In den tuin van Patske, den Buffetprins
     Tweede bedrijf: Ontslagen uit de celluliare gevangenis
     Derde bedrijf: Zaken doen op een bankiershuis
     Vierde bedrijf: Oude ratten in den val

     Uitvoerenden

     Jan Albregt
     Jacques de Boer
     Jacques de Jong
     Mw. Kotting-Vos
     Christine Poolman
     Christine Stoetz
     Louis Jacques Veltman
     Anna Verwoert

     Bronnen

     Gisteren werden voor de Arrondissements-rechtbank in Amsterdam de pleidooien gehouden in het reeds eerder vermelde proces tusschen den heer van Ollefen en de Vereeniging het "Nederlandsch Tooneel". De heer van Ollefen eischte ontbinding van het contract tusschen hem en gedaagde gesloten -waarbij hij als acteur was aangenomen ter vervulling van de rol van "père noble" of andere eerste rollen - met schadevergoeding. Indertijd werd aan hem toegewezen de rol van "Maximiliaan Meister" in het stuk "Aan den rand des afgronds". De heer van Ollefen beweerde nu dat dit geen voor hem passende rol was, weigerde dus deze rol op zich te nemen en werd daarop door de directie beboet. Mr. L.H. Kuhn jr. lichte deze vordering nader toe. Mr. J.A. Mulder, voor het "Nederlandsch Tooneel" optredende beweerde dat de weigering van den heer van Ollefen onrechtmatig was en de toepassing van de boete rechtmatig, daar de rol van "Meister" een eerste rol was. Dit beweren verzocht pleiter door de uitspraak van drie door de rechtbank aan te wijzen deskundigen te mogen bewijzen.