Aart Verstegen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamAart Verstegen
Overleden31 mei 1998
BeroepDanser, Directeur

Biografie

Aart Verstegen (????-1998) was en Nederlandse danser, choreograaf, in 1959 medeoprichter en directeur van het Nederlands Dans Theater en in de periode 1970/74 directeur van het Scapino Ballet.

Aart Verstegen werd in 1920 geboren in Rotterdam. Hij werd opgeleid door de Nederlandse danseres Els Keezer en Sonia Gaskell en beleefde een imposante danscarrière. Hij werkte bij het Ballets Jooss, bij het Metropolitan Ballet in Londen, was solist bij het Noors Ballet in Oslo en het Opernhaus in Düsseldorf. Verder danste hij bij alle toen bestaande Nederlandse gezelschappen: het Scapino Ballet, al in het eerste jaar van de oprichting, seizoen 1945/46 en verder, Ballet der Lage Landen, Ballet Recital en het Nederlands Ballet.

Verstegen was een lyrisch-dramatische danser die vooral in de rol van Petroesjka heeft geschitterd. In 1959 was Verstegen de belangrijkste initiatiefnemer tot de oprichting van het Nederlands Dans Theater. Hij bleef tot 1970 als directeur verbonden aan dat gezelschap. In datzelfde jaar nam hij samen met Armando Navarro de leiding op zich van het Scapino Ballet. Vier jaar later keerde hij de dans de rug toe en wijdde zich verder aan het maken en restaureren van meubelen. Aart Verstegen werd 77 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners