Armando Navarro

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamArmando Navarro
Geboren1930
Buenos Aires
Overleden1 september 2013
BeroepDanser, Choreograaf, Artistiek leider
DisciplineDans
TrefwoordenBallet


</protect>

Biografie

Armando Navarro (1930-2013) was een Argentijnse danser, choreograaf en artistiek leider. Hij overleed op 1 september 2013; klein van stuk, maar een groot man in de Nederlandse balletwereld die in het seizoen 1970/71 de artistieke leiding overnam van oprichtster Hans Snoek van het Scapino Ballet. Hij zou dat blijven tot en met 1991 (vanaf 1986 samen met Nils Christe). Hij was echter al sinds 1962 verbonden aan dit gezelschap als balletmeester, leraar en choreograaf en vertolkte tevens diverse karakterrollen. In die periode maakte hij vele choreografieën, waaronder avondvullende producties als Coppelia en De notenkraker. Bijzonder was dat alle balletten die hij maakte voor het gezelschap, ook deze beide grote klassieke werken, specifiek bedoeld waren voor een jong publiek.

Armando Navarro werd in zijn geboortestad Buenos Aires opgeleid door Gema Castillo en hij debuteerde in 1947 als danser in het beroemde Teatro Colon te Buenos Aires. Twee jaar later werd hij aangetrokken als danser en choreograaf door het ballet van Alicia Alonso in Cuba. Tussen 1952 en 1955 werd hij artistiek leider van een klein balletgezelschap dat door het Ministerie van cultuur van Argentinië werd gefinancierd en dat in 1956 op zou gaan in het Grand Ballet du Marquis de Cuevas. Daar ontmoette hij de Nederlandse soliste Marian Sarstädt met wie hij zou trouwen en die hij vergezelde naar Nederland toen zij zich in 1962 aan het Nederland Dans Theater verbond.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Externe Links

Voor een interview met Armando Navarro in het nieuwsblad van het huidige Scapino Ballet Rotterdam, zie: SpitZ nr. 15

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners