Jaap Flier

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Jaap Flier 361238.jpg

Jaap Flier. Fotograaf onbekend.
NaamJaap Flier
Volledige naamJacob Flier
Geboren27 februari 1934
Scheveningen
BeroepChoreograaf, Danser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet, Moderne dans

Biografie

Jaap Flier (1934) is een Nederlandse klassieke en moderne danser en choreograaf. Hij studeerde bij Sonia Gaskell en debuteerde in 1950 bij Ballet Recital dat later opging in Het Nederlands Ballet, waarin hij een klassiek repertoire danste. Hier schreef hij in 1955 zijn eerste ballet: The Trial.

Uit onvrede met de situatie bij Het Nederlands Ballet (later Het Nationale Ballet), werd hij in 1959 een van de oprichters van het Nederlands Dans Theater (NDT) en werd daarin een van de belangrijkste dansers. Hij danste onder meer in 1964 de hoofdrol in The Anatomy Lesson van Glen Tetley.

Flier schreef verscheidene balletten, waaronder: Nouvelles aventures (1968) op muziek van György Ligeti en Hi-Kyo (1971) op muziek van Kazuo Fukushima.

Van 1973 tot 1975 was hij directeur van het Australian Dance Theatre en daarna in 1975 en 1976 directeur van de Sydney Dance Company. Daarna keerde hij terug naar Nederland om balletles te geven.

Flier kreeg in 1968 voor zijn verdiensten een Koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Video

Jaap Flier, Willy de la Bije e.a. in Euridyce, choreografie: Hans van Manen. Muziek: Géza Frid. Nederlands Dans Theater, 1962. Collectie TIN.

Bronnen

NB Een belangrijk deel van het persoonlijke archief van Jaap Flier is ondergebracht in het Balletarchief van Andries van Beek.

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners