De Haagsche Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png
NaamDe Haagsche Comedie, De Haagse Comedie
Vroegere naamN.V. Het Residentie Tooneel
Latere naamHet Nationale Toneel
Opgericht1947
Opgeheven1988
DisciplineToneel

Informatie

De Haagsche Comedie (ook gespeld De Haagse Comedie) is een Nederlands toneelgezelschap uit Den Haag dat in 1947 werd opgericht door Cees Laseur met acteurs van het voormalige Residentie Toneel en in 1988 onder leiding van Hans Croiset werd omgevormd tot het Nationale Toneel.

De Haagse Comedie is huisgezelschap van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Samen met De Nederlandse Comedie geldt het gezelschap tot eind jaren '60 als het belangrijkste toneelgezelschap van Nederland. Het ensemble bestaat uit acteurs die in Nederland groot aanzien genieten, zoals Ida Wasserman, Trins Snijders, Anne Wil Blankers, Annet Nieuwenhuyzen, Albert van Dalsum, Ko van Dijk, Caro van Eyck, Paul Steenbergen en Coen Flink. Vanaf 1950 komt acteur en regisseur Paul Steenbergen naast Cees Laseur in de directie. Na de plotselinge dood van Laseur, vlak na de nieuwjaarspremìere van Winteravondsprookje van Shakespeare in regie van de Engelse regisseur Peter Wood, gaat Steenbergen alleen verder.

In 1965 wordt er naast het directeurschap een artistieke raad ingesteld, waarin Steenbergen, Diels en dramaturge Helen Simonis plaats nemen. In 1969 opent het gezelschap het HOT (Haags Ontmoetingscentrum voor Theaterkunsten), de verbouwde oude Oosterkerk in Den Haag, waar het gezelschap onder artistiek management van Ricardo Nastasi vernieuwende en experimentele voorstellingen zal gaan brengen. Alhoewel dit experiment niet goed uit de verf komt, blijft het gezelschap overeind binnen de vernieuwingen van het theaterbestel in de jaren '70. Carl van der Plas wordt in 1970 directeur en onder zijn leiding verandert het gezelschap steeds meer in een werkgemeenschap. In 1979 wordt hij opgevolgd door Guido de Moor, eerst samen met Pierre Laroche, later met Eddy Habbema. In 1988, onder invloed van een slecht advies van de Raad van Cultuur en teruglopende subsidies, houdt het gezelschap op te bestaan.

De Haagse Comedie brengt met name repertoirestukken: veel toneelstukken van de auteurs Christopher Fry, William Shakspeare en Jean Anouilh en daarnaast van o.a. Eugene O'Neill, Henry de Montherlant, Bertolt Brecht en later ook teksten van absurdistische schrijvers als Samuel Beckett, Albert Camus en Vladimir Mrozek.

De speelstijl van het gezelschap wordt beroemd als de zogenaamde 'Haagse Stijl': een ingetogen, subtiele speelstijl waarbij de acteur vanuit oprechtheid en authenticiteit zijn rol benadert. Drama en pathos maken plaats voor ingetogenheid, gratie en lichte humor. Ter verdieping trekt het gezelschap regelmatig buitenlandse regisseurs aan, zoals Erwin Piscator, Michael Langham, en Pjotr Sjarov. Bovendien neemt De Haagse Comedie als eerste gezelschap een dramaturg (Karl Guttmann) in dienst.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van dit gezelschap als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners