Vrouwenkiesrecht

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vrouwenkiesrecht in Nederland

Tot het begin van de 20e eeuw mochten in Nederland alleen mannen stemmen, als ze voldeden aan bepaalde eisen.

Bij de grondwetswijziging van 1917 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd. Daarbij werd het passief kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen mogelijk gemaakt, maar het actief algemeen kiesrecht werd opengesteld alleen voor mannen.

In september 1918 diende het Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, dat onder druk van de revolutionaire bewegingen in Duitsland en ook in Nederland in 1919 wordt aangenomen. Vrouwen konden bij de verkiezingen van 1922 voor het eerst van het actieve kiesrecht gebruik maken. Het algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen werd met de grondwetswijziging van 1922 in de Grondwet opgenomen.

Cabaretliedjes over Vrouwenkiesrecht

De acties voor het en invoeren van het vrouwenkiesrecht in Nederland inspireerden cabaretiers tot het schrijven van vele liedjes over dit onderwerp. In de meeste liedjes werd de draak gestoken met het streven van vrouwen naar kiesrecht; vrouwen werden ofwel als babbelzieke domme dames afgeschilderd, die niet wisten waar ze het over hadden, ofwel ze werden als manwijven neergezet, die de macht wilden overnemen.

Als de liedjes succes hadden, werd er bladmuziek van gedrukt. Hier enkele voorbeelden van de daarvan uit de Collectie TIN.


Liedje over Vrouwenkiesrecht op de Jukebox

"als de meisjes mogen stemmen, is het met de politiek gedaan..." (citaat uit "De Zegen des Vrouwenkiesrechts" van Dirk Witte)

Dirk Witte schreef een spotlied over het invoeren van het actief vrouwenkiesrecht voor vrouwen. In 1919 werd het op plaat uitgebracht, waarbij het gezongen werd door Henri Wallig.

Zoek op de Jukebox op "De Zegen des Vrouwenkiesrechts" om naar dit liedje van Dirk Witte te luisteren.

Bronnen