Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Tommy Cooper (1921-1984) was een Britse komiek en illusionist en een van de bekendste Britse komieken ooit maakte Cooper er een kunst van zijn goocheltrucs op onnavolgbare wijze te laten mislukken. Hoewel hij dus de schijn tegen had was hij in werkelijkheid een zeer bedreven illusionist. Zijn mislukkingen maakten een onlosmakelijk deel uit van zijn grappen.

Zijn handelsmerk was de vuurrode fez die hij tijdens zijn optreden droeg. Verder maakte hij gebruik van een aantal uitspraken (Engels: catchphrases) die nauwelijks in het Nederlands zijn te vertalen ("Just like that! Not that -- that!", "Whisky, sample, sample, whisky, sample...").

Tijdens zijn optreden maakte hij in razend tempo tal van grappen die eigenlijk heel flauw waren, maar door de manier van brengen van Cooper juist weer erg grappig. Onderdeel van de grap was dat hijzelf het hardst lachte om zijn grappen.

Voorbeelden van typische Tommy Cooper-grappen:

  • Ik vroeg een keer aan de dokter: 'Ik heb de afgelopen tijd veel pijn op diverse plekken, wat kan ik daaraan doen?' Dokter: 'Ga niet naar die plekken toe.'
  • Ik ging naar de dokter. Hij zei: 'Wat mankeert u?' Ik zeg: 'Ik heb elke nacht dezelfde droom, elke nacht komen prachtige jonge vrouwen op mij af rennen en ik duw ze steeds weg.' Hij zegt: 'Hoe kan ik u helpen?' Ik zeg: 'Breek mijn armen'
  • Ik was laatst weer bij de dokter. Ik til mijn arm op en ik zeg: 'Dokter, ik heb een verschrikkelijke pijn als ik dit doe.' Waarop hij zegt: 'Nou, doe dat dan niet.'
  • Ik ging een keer naar de dokter. hij zei: 'gaat u maar even op de bank liggen' waarop ik vroeg:'waarom'? hij zei:'Ik moet nog vegen'
  • Mijn vrouw vroeg laatst: 'Vind je het goed als ik mijn haar in een puntje draag? Want voor een heel brood heb ik niet genoeg'
  • Mijn hond beet vorige week een stuk uit mijn knie. De dokter vroeg: "Heb je er iets op gedaan?" Ik zei: "Nee, hij vond hem zo lekker genoeg."

Tommy Cooper in Nederland

Tommy Cooper was in de jaren zeventig een reguliere verschijning op de Nederlandse televisie. De sketch-shows die hij maakte voor Thames Television en London Weekend Television werden ook hier uitgezonden en genoten een grote populariteit. Voor veel kijkers was Cooper toen de verpersoonlijking van de droge typisch-Britse humor. Op 16 juli 1982 speelde hij mee in de Lotto Show die gepresenteerd werd door Willem Ruis. Ook zijn laatste video, waarin hij een hartaanval kreeg, werd in Nederland uitgezonden in 1985, en werd in 2009 herhaald in "De wereld draait door".

Privé-leven

Het privé-leven van Tommy Cooper verliep bijna net zo chaotisch als zijn optredens. Na zijn huwelijk met Gwendolyn Henty, waaruit twee kinderen werden geboren, had hij een lange relatie met Mary Fieldhouse. Samen trokken ze het land door, 52 weken per jaar optredend, want Cooper was een ware workaholic.

Zo buitensporig als hij werkte, dronk hij ook. Mary zag het drankprobleem van haar partner, maar kon er niets aan doen.

Overlijden

Cooper overleed aan een hartaanval tijdens een live optreden op ITV in het programma "Live from Her Majesty's". Midden op het podium zakte hij voor het oog van duizenden kijkers in elkaar en viel de gordijnen in. Het publiek dacht dat het bij de show hoorde en lag nog vele seconden lang krom van het lachen. Alleen de zoon van Cooper begreep direct dat dit geen onderdeel van de show was. Cooper werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst te zijn overleden.

Eerbetoon

Tezamen met Eric Morecambe, Peter Cook en Les Dawson verscheen hij op een in 1998 uitgegeven postzegel-serie gewijd aan legendarische komieken.

Externe link

Wikiquote Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Tommy Cooper.

Bronnen