Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

WillemRuis.JPG


Willem Ruis ten tijde van De Willem Ruis Show'

NaamWillem Ruis
Volledige naamKlaas Willem Ruis
Geboren29 maart 1945
Haarlem
Overleden4 augustus 1986
Denia
BeroepPresentator, Reporter, Acteur
DisciplineToneel
TrefwoordenShow
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Willem Ruis (1945 – 1986) was een Nederlands televisiepresentator. Hij presenteerde onder meer de Willem Ruis Show bij de KRO en de Willem Ruis Lottoshow, 5 tegen 5 en De Sterrenshow bij de VARA. Zijn eigenlijke roepnaam is Klaas.

Biografie

Ruis was de zoon van Nicolaas Verdel en Reinoutje Ruis. Zijn ouders waren niet gehuwd. Omdat Verdel zijn zoon niet echtte kreeg deze de achternaam van zijn moeder. Zijn moeder had uit een eerder huwelijk al een dochter: Carla. Verdel had op zijn beurt een dochter bij een vrouw met wie hij nog officieel getrouwd was. Verdel bracht de avond en nacht bij zijn vrouw door terwijl hij overdag bij Reinoutje verbleef.

Na de MULO probeerde Ruis toegelaten te worden op de Toneelschool, Amsterdam. Toen dit niet lukte, ging hij werken als entertainer op een passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn. Een jaar later werd hij opnieuw niet tot de Toneelschool toegelaten.

Ruis vervulde vervolgens zijn militaire dienstplicht. Tijdens zijn dienstplicht veranderde hij zijn roepnaam in Willem, zijn tweede naam. In 1967 trad hij daarna in dienst van de KLM. Tijdens zijn opleiding ontmoette hij stewardess Ineke Mulder, met wie hij een relatie kreeg. Op locaties maakte hij met een bandrecorder reportages. Door zich voor te doen als verslaggever van de Nederlandse radio, slaagde Ruis erin beroemde sterren als Liza Minnelli en Danny Kaye te interviewen. Enkele van zijn reportages werden later door de KRO en de VARA uitgezonden.

In 1970 verliet Ruis de KLM om voor de VARA-radio te gaan werken. Al snel werd hij mede-presentator van het sportprogramma Langs de Lijn van de NOS. Zijn humoristische stijl van presenteren, samen met Koos Postema, leverde hem grote populariteit op. In 1971 presenteerde hij het radioprogramma Alleen op een eiland, waarin hij contact had met Jan Wolkers en Godfried Bomans, die ieder een week alleen op Rottumerplaat verbleven.

Op 14 augustus 1970 trouwde Ruis met Mulder. Samen kregen ze twee dochters, Eva (1972) en Susanne (Suus, 1974) en een zoon, Nicolas (1977).

Televisie

Zijn televisiecarrière begon in 1976 bij de KRO met de Willem Ruis Show. Ruis kwam bekend te staan als de kissmaster, omdat hij de kandidaten in zijn programma's regelmatig kuste.

In 1981 werd Ruis voor 300.000 gulden overgenomen door de VARA. Dit voor die tijd ongekend hoge bedrag leidde tot Kamervragen van CDA Tweede Kamer-lid Steef Weijers. Bij de VARA ging Ruis de Willem Ruis Lottoshow en later de Sterrenshow presenteren: groots opgezette shows met showballet, harmoniegezelschappen, orkesten, zangkoren, internationale sterren, heel veel figuranten en regelmatig wisselende decors. Daarnaast presenteerde hij nog de familiequiz Vijf tegen vijf.

Na enkele jaren ging het zowel privé als zakelijk minder goed met Ruis. Zijn huwelijk strandde in 1982 doordat hij te weinig tijd aan zijn gezin kon besteden. Zijn vrouw kreeg een relatie met zijn regisseur Rinus Spoor. Ruis stortte compleet in, maar kreeg grote steun van zijn dochters die bij hem introkken.

VARA's Sterrenshow

In 1984 kwam er een eind aan de Lottoshow en kwam de VARA met het idee om met een grote tent door Nederland te reizen en live, vanaf iedere week een andere locatie in Nederland, een grote show uit te zenden: de Sterrenshow. Ruis zag er aanvankelijk niets in, maar liet zich verleiden door het grootse decor en de vele mogelijkheden die zo'n tent bood. Op 29 december 1984 werd de eerste Sterrenshow uitgezonden; het programma werd een groot succes.

De VARA besloot eind 1985 wederom een seizoen van de Sterrenshow te laten maken. Het decor werd nog moderner en technischer. Op woensdag 30 oktober 1985 werd de eerste aflevering van het nieuwe seizoen live uitgezonden. De shows kostten de VARA echter gemiddeld 800.000 gulden en financieel ging het zeer slecht met het omroepbedrijf. Er moest bezuinigd worden. Vlak voor het uitzenden van de tweede show voerde de VARA een paar kostenbesparende veranderingen in de Sterrenshow door. Zo werd de show niet meer rechtstreeks uitgezonden, maar een paar uur eerder opgenomen. Ook bleef de tent in Utrecht staan en werd er niet meer mee door het land gereisd. Ruis voelde zich bedrogen door de VARA en liet dit merken in de tweede show. Het tweede seizoen werd toch nog redelijk succesvol afgesloten. Ruis kreeg ook weer een betere verstandhouding met de VARA. Op 16 april 1986 werd de laatste Sterrenshow uitgezonden.

Na de Sterrenshow

Ruis' gezondheid liet te wensen over. De laatste jaren waren zwaar geweest (scheiding, overlijden van zijn moeder en de problemen in het tweede seizoen van de Sterrenshow). Ruis rookte veel, sliep weinig en leefde ongezond.

Vlak voor zijn vakantie nam hij in juni 1986 nog twintig afleveringen van Vijf tegen Vijf op, die in de zomermaanden van 1986 werden uitgezonden.

Tijdens zijn vakantie in zijn appartement in het Spaanse Dénia overleed Ruis op maandagmorgen 4 augustus 1986 op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. De weken voorafgaand aan zijn dood had Ruis de komende jaren nog zorgvuldig gepland. Zo zou hij vanaf februari 1987 een nieuwe grote spelshow De criminele Willem Ruis show bij de VARA gaan presenteren. Het nieuws over zijn plotseling overlijden sloeg in als een bom, omdat Ruis nog relatief jong en bijzonder populair was. In eerste instantie werd gedacht dat zijn drukke leven tot de hartaanval had geleid. Later werd erop gezinspeeld dat de hartaanval een gevolg was van cocaïne-gebruik.

Ruis' nalatenschap

In 2003 verscheen van de hand van Gijs Groenteman bij Nijgh & Van Ditmar de biografie De Willem Ruis Show, die dat jaar op de longlist van De Gouden Uil stond.

Ter gelegenheid van zijn twintigste sterfdag maakten studenten van de opleiding Media en Entertainment Management uit Haarlem een documentaire over Ruis.

Trivia

  • Voice-overs met wie Ruis samenwerkte waren John de Mol jr. (Willem Ruis Lottoshow en Vijf tegen vijf), die door Ruis vaak stem werd genoemd en Pierre van Ostade (Willem Ruis Show bij de KRO en De Sterrenshow).
  • Ruis presenteerde twee afleveringen van Kinderen voor Kinderen.
  • De zoon van Willem Ruis, Nicolas, is op de radio te horen als nieuwslezer bij het ANP. Hij leest het nieuws voor onder meer BNR Nieuwsradio, Radio 538, Q-Music, Sky Radio en Radio Veronica.
  • De dochter van Willem Ruis, Suus, is auteur. Haar debuutroman is getiteld: Tweede viool.
  • Eva Ruis, de oudste dochter van Willem Ruis, is net als haar vader een zeer bekende naam binnen de televisiewereld. Al op haar zeventiende jaar rolde zij het vak in, om uit te groeien tot een van de meest gevraagde regie-assistentes van Nederland.

Bronnen