Tijdlijn Cabaret: 1916 - Koos Speenhoff neemt afstand van zijn vroegere werk

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Koos Speenhoff wordt katholiek en neemt afstand van zijn vroegere werk

De dichter-zanger Koos Speenhoff, die in 1902 was doorgebroken en geliefd en gehaat werd, ziet zijn roem in 1916 plotseling afnemen als hij in een interview bekend maakt katholiek te zijn.

Op 13 februari 1915 wordt Speenhoff tijdens zijn twaalfeneenhalfjarig artiestenjubileum nog bejubeld door prominenten als Herman Heijermans, Henriëtte Roland Holst en Willem Kloos. De ommekeer die hij - nog geen jaar later - maakt, is dan ook onverwacht. Hij verkondigt zich te schamen voor zijn vroegere werk en hij verandert de teksten van zijn bekendste liederen. Zijn overwegend socialistische publiek en verschillende variétéartiesten komen hiertegen in opstand. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts met de populariteit van Speenhoff.

Hij werd sinds die tijd niet langer gezien als vernieuwend, maar als verbitterd en irritant. Bij zijn laatste jubileum in 1941 is er van de lofzang niet veel meer over dan het grote publiek dat hem ziet als een zwakke meeloper. Tevens draagt zijn pro-Duitse houding tijdens de oorlog bij aan de negatieve beeldvorming rond zijn persoon.

Op 3 maart 1945 kwam hij om het leven tijdens het Engelse bombardement van het Haagse Bezuidenhout.