Tijdlijn Cabaret: 1889 - De eerste Nederlandse revue

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: De eerste revues van August Reyding
Afbeelding: media:Naar den Eiffeltoren! 91502.jpg
Datum: 1889-09-05
Beschrijving: Reyding vindt inspiratie in deze vorm van 'vermaak' en besluit de revue naar Nederland te halen. Dit resulteert in1889 in de eerste Nederlandse revue, genaamd Naar den Eiffeltoren.
Tijdlijn(en): Cabaret
Perso(o)n(en):
Productie(s):
Gezelschap(pen):
Theater(s):

De eerste revues van August Reyding

Naar den Eiffeltoren! 91502.jpg

August Reyding wordt geboren in 1863 te Amsterdam. Hij studeert af als bouwkundig ingenieur in Delft, maar vervalt door een gebrek aan opdrachten al snel in het uitvoeren van zijn hobby, tekenen. Hij illustreerde verschillende dichtbundels van onder andere L. Simons en Dr. Laurillard. Ook ontwerpt hij affiches en platen voor een breed scala aan tijdschriften.

Reyding houdt erg van theater en muziek. Deze 'liefhebberij' brengt hem onder andere in Parijs, Londen en Berlijn. In Parijs maakt hij kennis met de “revue du fin de l'année”, waarbij recente politieke gebeurtenissen door middel van sketches en satirische liedjes teruggehaald en becommentarieerd werden. Het woord revue staat dan ook voor opnieuw kijken.

Reyding vindt inspiratie in deze vorm van 'vermaak' en besluit de revue naar Nederland te halen. Dit resulteert in 1889 in de eerste Nederlandse revue, genaamd Naar den Eiffeltoren. De revue vertelt van 'de grote uittocht der Amsterdammers naar de Parijse wereldtentoonstelling en de komst van de Sjah van Perzië naar Amsterdam'. Anders dan de Franse revues, die groots en meeslepend waren, maakt Reyding gebruik van een soberder aanpak. Zijn revue is geschreven voor vijf persoon en heeft een simpele intrige. Naar den Eiffeltoren haalt 54 voorstelling, wat als een succes wordt beschouwd in Nederland.

Twee jaar later vond op 5 september 1891 zijn volgende revue plaats: De Doofpot. Reyding zorgde ervoor dat de actualiteit weer een plaats kreeg in het theater. Zo schreef hij geestige coupletten over zaken die voor iedereen herkenbaar waren. Een van de onderwerpen die hij in De Doofpot behandelde, was het bezoek van de Duitse keizer de voorafgaande zomer. Hierbij had de politie hardhandig opgetreden en de mensen waren hier boos over.

Heel Amsterdam kwam op vrijdagavond naar de Salon des Variétés om het stuk te zien. Er zijn mensen die de voorstelling meer dan 37 maal hebben bekeken; sommige Kamerleden gebruikten zelfs typische uitdrukkingen uit de voorstellingen voor hun speeches op het Binnenhof.

Meer dan 280 opvoeringen volgden; een abnormaal hoog aantal voorstellingen in die tijd. Het grote succes van 'De Doofpot' leidt tot veel belangstelling voor dit relatief nieuwe genre in Nederland. Onder andere [[Hendrik Johannes ter Hall] nam de door Reydings geïntroduceerde vorm van revue over, wat resulteerde in de oprichting van het Eerste Nederlandsche Revue-Gezelschap in 1898, dat in zijn hoogtijdagen 70 acteurs en actrices in dienst had. De revue zal dan ook een populair genre blijven tot na de Tweede Wereldoorlog.