Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theo-Bamberg-CollectieTIN.jpg


Theo Bamberg, 1895. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamTheo Bamberg
Volledige naamTobias Leendert Bamberg
PseudoniemOkito
Geboren15 juli 1875
Amsterdam
Overleden28 juni 1963
Chicago
BeroepGoochelaar
VIAF-profiel

Theo Bamberg (1875 - 1863) was een wereldberoemde Nederlandse goochelaar, vooral bekend onder de naam Okito.

Biografie Theo Bamberg

Theo's vader was de hofmagier David Tobias Bamberg. De connectie met het koninklijk huis gaven Theo toegang tot de Nederlandse elite. Op zijn elfde trad hij voor het eerst bij het hof op. Zijn vader introduceerde hem op prinses Wilhelmina's verjaardag. Theo trad tot zijn 17-de samen met zijn vader op.

Hij specialiseerde zich in het schimmenspel en na een jaar oefenen gaf hij voorstellingen van tweeeneenhalf uur. Met zijn show reisde hij door Nederland en Belgie, alleen of met een assistent en een pianist. Tijdens een van deze winters zakte hij bij het schaatsen door het ijs. Door dit ongeval werd hij bijna volledig doof. Sindsdien trad hij op met een pantomimeshow als een Chinees.

In 1893, hij is dan 18 jaar, trad Bamberg voor het eerst in Berlijn op als Chinees. Theo ging zich Okito noemen, dat volgens Theo in het Japans 'magier' of 'wonder maker' betekende. Maar Okito is eveneens een anagram voor Tokio. Als Okito behaalde grote successen. Hij breidde zijn show uit met een 'zwarte' comediant. Deze act heette Okito en Poetsmeer

In 1900 trad hij onder meer op in de Folies Bergeres in Parijs en op de Wereldtentoonstelling. Tijdens een engagement in het Theater des Folies Marigny, in Parijs, kwam hij in contact met Howard Thurston, een kaartmagier, waaruit een hechte vriendschap groeide. Howard Thurston zou een van Amerika's grootste magiers worden. Een jaar later kreeg Okito een angagement in Londen voor zes weken. Het was een groot succes en uiteindelijk heeft hij 26 weken in Londen gestaan.

Het werd tijd voor een nieuwe show en dus stopte hij met de poetsmeer-act. Hij keerde terug naar Nederland en breidde zijn act uit met drie als Chinees verkleedde artiesten. Na een succesvolle tour door heel vaste land van Europa behaalde hij in 1902 wederop groot succes in Engeland. Hij trad onder meer op voor de Prins of Wales (de latere King Edward VII) vergezeld door de Sjah van Persie en speelde in alle grote theaters in London. Hij bleef in Engeland van 1903 tot 1908 met onderbreking van de zomer van 1907 voor een tour met zijn vader.

In 1908 verhuisde de familie Bamberg naar de Verenigde Staten. Hij werd gecontracteerd bij het Orpheum Circuit. In oktober arriveerde hij in New York en begon zijn tournee in St. Paul maar reisde van kust naar kust. Naast zijn optredens ging hij ook tovertruc maken en verkopen. Een van de bekendste en succesvolste trucs is de zogenaamde Okito Coin Box waarmee munttrucs uitgevoerd kunnen worden.

In 1916 werd Bamberg genaturaliseerd tot Amerikaan. Hij vestigde zich in New York. In de jaren twintig trad hij in alle werelddelen op. Ook weer in Europa en van november 1922 tot 1925 in Berlijn. Voor zijn acts beschikte hij over meer dan tachtig Chinese kostuums. Zijn show duurde 45 minuten en ging van de ene truc naar de andere. In 1932 verliet hij Duitsland en keerde terug naar Nederland. Met het naderen van de Tweede Wereldoorlog vluchtte Okito met zijn zoon eerst naar Zuid-Amerika, daarna naar Chicago waar hij ook zijn laatste levensjaren doorbracht. Theo Bamberg overleed op 28 juni 1963.

Hij huwde met de dochter van zijn manager. Zij zorgde er voor dat Tobias zijn naam veranderde in Theo, omdat Tobias een Engelse hondennaam was. In 1904 werd zijn zoon David Bamberg, die later eveneens als de magier Fu Manchu wereldberoemd zou worden, in Engeland geboren.

Theater/Dans

Trivia

  • Emile Bamberg, Eduard Bamberg en Neddy Bamberg zijn een broers van Theo.
  • Op zijn twaalfde 'ontdekte' hij de verdwenen wand truc omdat hij zijn vader te slim al wilde zijn.
  • Behalve de uitvinder van Okito Coin Box, is hij ook de bedenker van talloze andere trucs die nu nog steeds worden gepresenteerd.

Externe Links

Bronnen