Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif

NaamDavid Tobias Bamberg
Geboortedatum1843
Overlijdensdatum1914
BeroepGoochelaar
VIAF-profiel287649392

David Tobias Bamberg (1843 - 1914), ook wel genoemd "Papa Bamberg", was een bekende goochelaar.

Biografie

David Tobias Bamberg kwam uit een bekend artiestenfamilie. Hij was net als zijn overgrootvader en vader goochelaar. Toen hij acht jaar oud was moest hij al het toneel op om te leren hoe het geachte publiek toe te spreken. Toch trad David Tobias niet dadelijk op als artiest. Hij begon in 1859 zijn carrière als coiffeur in de Stadsschouwburg te Amsterdam. In 1864 verbond hij zich aan een Rotterdams café-chantant-gezelschap. Met deze troep reisde hij de grote kermissen in Nederland en België af.

Teruggekeerd in Amsterdam wilde hij zijn vader geen concurrentie aan doen en daarom besloot hij op te houden met de vertoning van zijn goocheltrucs. Hij sloot zich aan bij het toneelgezelschap van de Gebroeders Schrader, dat de schouwburg in de Plantage bespeelde. Bij de dood van zijn vader in 1970 nam hij zijn oude beroep weer op en verkreeg als derde in het geslacht Bamberg de titel 'hofartiest'. David Tobias trad zowel aan buitenlandse hoven op als in Nederland. Daar wist hij koning Willem III, koningin Emma en prinses Wilhelmina te vermaken.

Toen hij met zijn zoon Theo, die onder de naam Okito als goochelaar optrad, een reis naar Nederlands-Indië maakte begon men hem Papa Bamberg te noemen.

Stamboom

Zie de pagina Stamboom van familie Bamberg voor meer informatie over de familieverhoudingen.

Bronnen