TheaterEncyclopedie:Sjablonen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is een sjabloon?

Een sjabloon (engels: template) is een manier om een stuk standaard (veelgebruikte) tekst op verschillende pagina’s te kunnen gebruiken. De standaard tekst sla je op een plaats op en voegt het daarna op alle gewenste plaatsen in andere pagina’s in. “Tekst” kan in dit geval “gewoon leesbare Nederlandse tekst” zijn, maar ook wikicode voor layout, afbeeldingen of ‘onzichtbare’ zaken als categorie-indeling of semantische informatie bevatten.

Doel en toepassing van sjablonen

Het gebruik van een sjabloon kan de verschillende doelstellingen hebben:

Dubbel werk voorkomen
Tekst of wikicode die veel gebruikt wordt hoeft niet steeds opnieuw ingevoerd en opgeslagen te worden
Vereenvoudigen van wikicode
Ingewikkelde wikicode kan met een - kortere - sjabloon ingevoegd worden in de tekst, waardoor de tekst overzichtelijk blijft
Uniformeren van layout
Met een sjabloon kan de layout van (onderdelen van) pagina’s exact hetzelfde gemaakt (en gehouden) worden
Onderhoudbaarheid van wikicode verbeteren
Door het aanpassen van een (1) sjabloon, kan de tekst of layout aangepast worden op alle pagina’s waar die sjabloon is gebruikt!
Beveiliging van tekstonderdelen
Door een sjabloon te beveiligen (voorkomen van tekstaanpassingen) kan het wijzigen van een tekstonderdeel op veel pagina’s voorkomen worden.
Etcetera
Het doel en toepassing van sjablonen is vrijwel onbeperkt!

Sjablonen op TheaterEncyclopedie

Ook de TheaterEncyclopedie maakt uitgebreid gebruik van sjablonen. Kijk bijvoorbeeld eens op Speciaal:Sjablonen voor een lijst met alle sjablonen.

De pagina TheaterEncyclopedie:Sjablonen gebruiken geeft meer informatie en handvatten over het gebruik en beheer van sjablonen op de TheaterEncyclopedie.

Alle sjablonen op de TE staan in de Categorie:Sjabloon en de onderliggende sub-categorieën.

Een paar handige sjablonen met voorbeelden

  • Voorbeeld 1: {{Overzicht seizoen}} voor het seizoensoverzicht, zie bv de pagina Seizoen 2009/2010
  • Voorbeeld 2: Het eenvoudig plaatsen van chronologische overzichten op pagina's van personen:

{{Overzicht persoon |Uitvoerende| Pierre Bokma}} voor een chronologisch overzicht van voorstellingen van een acteur, zie het overzicht op de pagina van Pierre Bokma

Idem voor een overzicht van de regies, of choreografieën, in plaats van "uitvoerende" wordt het resp. "Regie" en "Choreografie":

{{Overzicht persoon |Regie|Ivo van Hove}} zie het resultaat op de pagina van Ivo van Hove,

{{Overzicht persoon |Choreografie|Toer van Schayk}} zie het resultaat op de pagina Toer van Schayk

  • Voorbeeld 3: {{#ev:youtube|n7_AbPb9qLE}} voor het plaatsen van youtube filmpjes (code plaatsen achter rechtopstaande streep); idem voor de filmpjes op vimeo: {{#ev:vimeo|122410674}}
  • Voorbeeld 4: {{Overzicht titel}} voor een overzicht van voorstellingen met dezelfde (oorspronkelijke) titel, zie bv. Der Rosenkavalier.

Infobox sjablonen

Tijdens het Project technische verbetering TheaterEncyclopedie is geconstateerd dat er dubbelingen zijn in het gebruik van "Infobox"-sjablonen. Deze dubbeling vormt een probleem, om de vormgeving goed en consistent te implementeren Het is nodig een definitieve of tijdelijke oplossing voor dit probleem te vinden. Zie hiervoor Theaterencyclopedie:Eenduidig gebruik Infobox sjablonen.

Alle Infobox (sub)sjablonen staan in de Categorie:Infobox.

Hulp bij gebruik van sjablonen

Het gebruik van sjablonen is een krachtig hulpmiddel, maar vergt kennis en vaardigheid van de gebruiker-bewerker. Goede hulp is te vinden bij Wikimedia (Wikipedia).

Externe links: