De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

TheaterEncyclopedie: Sjablonen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is een sjabloon?

Een sjabloon (engels: template) is een manier om een stuk standaard (veelgebruikte) tekst op verschillende pagina’s te kunnen gebruiken. De standaard tekst sla je op een plaats op en voegt het daarna op alle gewenste plaatsen in andere pagina’s in. “Tekst” kan in dit geval “gewoon leesbare Nederlandse tekst” zijn, maar ook wikicode voor layout, afbeeldingen of ‘onzichtbare’ zaken als categorie-indeling bevatten.

Doel en toepassing van sjablonen

Het gebruik van een sjabloon kan de verschillende doelstellingen hebben:

Dubbel werk voorkomen
Tekst of wikicode die veel gebruikt wordt hoeft niet steeds opnieuw ingevoerd en opgeslagen te worden
Vereenvoudigen van wikicode
Ingewikkelde wikicode kan met een - kortere - sjabloon ingevoegd worden in de tekst, waardoor de tekst overzichtelijk blijft
Uniformeren van layout
Met een sjabloon kan de layout van (onderdelen van) pagina’s exact hetzelfde gemaakt (en gehouden) worden
Onderhoudbaarheid van wikicode verbeteren
Door het aanpassen van een (1) sjabloon, kan de tekst of layout aangepast worden op alle pagina’s waar die sjabloon is gebruikt!
Beveiliging van tekstonderdelen
Door een sjabloon te beveiligen (voorkomen van tekstaanpassingen) kan het wijzigen van een tekstonderdeel op veel pagina’s voorkomen worden.
Etcetera
Het doel en toepassing van sjablonen is vrijwel onbeperkt!


Sjablonen op TheaterEncyclopedie

Ook de TheaterEncyclopedie maakt uitgebreid gebruik van sjablonen. Kijk bijvoorbeeld eens op Speciaal:Sjablonen voor een lijst met alle sjablonen.

De pagina TheaterEncyclopedie:Sjablonen gebruiken geeft meer informatie en handvatten over het gebruik en beheer van sjablonen op de TheaterEncyclopedie.

Infobox sjablonen

Tijdens het Project technische verbetering TheaterEncyclopedie is geconstateerd dat er dubbelingen zijn in het gebruik van "Infobox"-sjablonen. Deze dubbeling vormt een probleem, om de vormgeving goed en consistent te implementeren Het is nodig een definitieve of tijdelijke oplossing voor dit probleem te vinden. Zie hiervoor Theaterencyclopedie:Eenduidig gebruik Infobox sjablonen.

Hulp bij gebruik van sjablonen

Het gebruik van sjablonen is een krachtig hulpmiddel, maar vergt kennis en vaardigheid van de gebruiker-bewerker. Goede hulp is te vinden bij Wikimedia (Wikipedia).

Externe links: