Stichting

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


In de podiumkunsten werken veel gezelschappen en instellingen onder deze rechtsvorm. Belangrijkste reden is dat de Stichting zelf als rechtspersoon verantwoordelijk is voor de alle rechten en plichten in het maatschappelijk verkeer en daarmee het kapitaal en het financieel handelen van de stichting afgescheiden is van de personen die deze hebben opgezet en de latere bestuurders.

In het verleden waren bestuurders van een Stichting in de podiumkunsten vaak notabelen, invloedrijke personen of deskundigen op financieel, juridisch of communicatie-gebied; mensen die echter zelf niet de noodzakelijke artistieke inhoud aan de organisatie kunnen geven. Het Bestuur zoekt daarvoor een of meerdere geschikte creatieve persoonlijkheden en tegelijk vaak een zakelijk ingestelde collega om een artistiek en zakelijk onderbouwd beleidsplan te ontwikkelen. Na goedkeuring door het bestuur krijgen zij dan formeel als Artistiek leider en Zakelijk leider de opdracht dit plan te gaan uitvoeren.

Onder invloed van discussie in de maatschappij over goed bestuur, die sinds de laatste 15 jaar van vorige eeuw wordt gevoerd, zijn ook in de kunsten de gewoonten en gebruiken ten aanzien van het besturen van culturele organisaties veranderd. Veel traditionele bestuurders wezen erop dat zij geen deskundigen zijn op het gebied van de Podiumkunsten. Zij kunnen daarom in feite nauwelijks inzicht hebben in de consequenties van de steeds ambitieuzer wordende voorstellen van de artistiek en zakelijke leiding, laat staan de eindverantwoordelijkheid dragen voor de realisering van complexe, vaak ook internationale theaterprojecten. Het lijkt daarom logischer deze eindverantwoordelijk bij de bedenkers van de plannen zelf te leggen. In navolging van nieuwe bestuurlijke codes en veranderingen elders in de maatschappij, gaan dan ook steeds meer culturele organisaties er toe over om de Artistiek leider en Zakelijk leider tevens de eindverantwoordelijke voor hun beleid te geven en te benoemen als Bestuur. De voormalige bestuurders vormen dan een Raad van Toezicht die verantwoordelijk blijft voor het aanstellen van de Bestuurders het beoordelen van de plannen, vanuit hun eigen deskundigheid of positie alsmede het raad geven wanneer dat gevraagd wordt en wanneer de Raad van Toezicht dat nodig acht of daartoe behoefte voelt.

Voor een nadere omschrijving van het begrip stichting, zie: Wikipedia