Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Spliet, Utrecht

Unknown.png

NaamSpliet
Opgericht1986
PlaatsUtrecht
TypeTheaterzaal
ThemaToneel, Cabaret


Theater in glashandel

Aan de Oudegracht in Utrecht was jarenlang de glashandel Spliet en De Waal gevestigd. Toen deze in 1986 de binnenstad verliet vroeg de Utrechtse Theater Initiatieven (UTI) aan de gemeente, die eigenaar van het pand was, of zij het in beheer mocht nemen als kraakbewaking, maar vooral ook om daar eigen theaterproducties uit te brengen en in serie te spelen. Dat leverde een aantal gedenkwaardige voorstellingen op.

Spliet, zoals het theater kwam te heten, werd geopend in de zomer van 1986 met Het huis van Bernarda Alba van García Lorca. Ook waren er gastoptredens van bijvoorbeeld Rosas van Anne Teresa de Keersmaeker in het kader van het Holland Festival en speelde Henk van Ulsen in No Exit van Ton Vorstenbosch zijn jubileumvoorstelling. Het gebouw bestond uit twee flexibele zalen (ca. 20 bij 20 meter) met vlakke vloer. Er was plaats voor ongeveer 300 bezoekers. Tribune, licht en geluid werd per productie gehuurd, In 1988 kwam er een einde aan deze 'kraakactie'.

Bron

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007