Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Robert Lambertus Erenstein)
Ga naar: navigatie, zoeken
Rob-Erenstein-Foto-Henk-Thomas.jpg


Rob Erenstein, 1993. Foto: Henk Thomas.

NaamRob Erenstein
Volledige naamRobert Lambertus Erenstein
Geboortedatum12 september 1939
Geboorteplaats Semarang
Overlijdensdatum1 juli 2017
Overlijdensplaats Hilversum
BeroepToneelhistoricus, Hoogleraar Theaterwetenschappen

Biografie

Rob Erenstein deed na het gymnasium (A) te hebben doorlopen een studie Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en dramaturgie en geschiedenis van de dramatische kunst in Amsterdam. In 1969 deed hij doctoraal examen en in 1978 promoveerde hij op het proefschrift "De herder en de hoveling; een onderzoek naar de aard en de functies van pastorale voorstellingen aan de hoven van Noord-Italië in de 16e eeuw".

Na voltooiing van zijn studie was hij als wetenschappelijk hoofdmedewerker werkzaam op het Instituut voor Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast schreef hij in 1969 toneelkritieken voor het Algemeen Handelsblad en werkte hij van 1969 tot 1984 geregeld als script-editor/dramaturg bij de VARA, de AVRO en de IKON (hij schreef o.m. de tv-serie "De zesde klas" i.s.m. Marianne Fennema). Van 1975 tot 1981 maakte hij deel uit van de Raad voor de Kunst.

Tijdens zijn loopbaan als docent en onderzoeker ontwikkelde Rob Erenstein zich tot een internationaal erkend specialist op het gebied van de Commedia dell'arte en de theatericonografie. Ook verzorgde hij vele lezingen over de theatergeschiedenis, bijvoorbeeld als inleider bij toneelvoorstellingen in den lande. Zijn opus magnum is het alom geprezen overzicht van de toneelgeschiedenis in Nederland en Vlaanderen, Een Theatergeschiedenis der Nederlanden, dat in 1996 gepubliceerd werd. In 1997 volgde zijn aanstelling tot hoogleraar in de theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Deze functie vervulde hij met elan tot zijn emeritaat in 2004. In dit jaar werd hij ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Rob Erenstein overleed op 1 juli 2017 in Hilversum.

Zie ook

Voor het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2017-2018 schreef Rob van der Zalm een necrologie over Rob Erenstein. De tekst is te lezen op de website van DBNL.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen