Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Richard Ross (1946-2001) was een, in Polen geboren, Nederlandse goochelaar

Biografie

De liefde voor het goochelen ontstond op jonge leeftijd, toen hij door een vriendje werd meegenomen naar een goochelwinkel in Amsterdam. In datzelfde winkeltje kwam Ross jaren later zelf te werken en adviseerde hij goochelaars bij de aanschaf van hun attributen. Nadat hij in 1964 al nationaal kampioen goochelen was geworden, werd Ross in 1970 en in 1973 tot wereldkampioen gekroond. Na zijn eerste wereldtitel besloot hij professioneel goochelaar te worden. In 1984 opende hij zijn eigen Magic Art Center in Bennebroek.

Ross, die zich in de loop der tijd specialiseerde op het gebied van de manipulatie, ontving in april 2001 de 33e Magic Fellow Awardship, de hoogste internationale onderscheiding voor beroepsgoochelaars. Hij overleed op 55-jarige leeftijd ten gevolge van een hartstilstand. Hij is vooral bekend geworden door zijn vertoning van het ringenspel, ook wel bekend als Linking rings.

Op vrijdag 18 mei 2007 werd het eerste exemplaar van de biografie van deze tweevoudig wereldkampioen aangeboden aan zijn weduwe Veronique Ross, zijn broer Tadek Rozeboom, zijn peetdochter Rosita Zimmer en haar zus Daniëlle Zimmer.

Theater/Dans

Privé

Ross en Veronique hebben nooit kinderen gekregen door het drukke schema van de goochelaar.(bron: Privé, 2001) Hij was wel de peetoom van de dochter van zijn broer Amar Zimmer; genaamd Rosita Zimmer.

Richard runde samen met zijn broer Tadek het Magic Art Center gelegen in Bennebroek. Na zijn overlijden heeft Veronique Ross het overgenomen met hulp van Tommy Wonder. Na Wonders dood kreeg Veronique hulp van Dutch Magic.

Carrière en prijzen

  • 1970: Wereldkampioen goochelen
  • 1973: Wereldkampioen goochelen
  • 1991: Winnaar Gouden Speld (onderscheiding uitgereikt door de Nederlandse Magische Unie).

Tevens is Richard Ross winnaar van de "Performer Fellowship Award" van de "Academy of Magical Arts" in Hollywood, de "Oscar" van de goochelwereld. Richard Ross is naast Fred Kaps en Tommy Wonder en Flip Hallema de enige goochelende entertainer in Nederland die ooit een "Fellowship Award" heeft mogen ontvangen.

Ross is de leermeester voor vele andere goochelaars geweest, zoals Hans Klok.

Magic Art Center

In 1986 kocht Ross in Bennebroek een oude bollenschuur. Samen met zijn broer Tadek toverde hij dit gebouw om in een klein theater. De bedoeling was dat het Magic Art Center het trainingscentrum zou worden voor het televisieprogramma De 1-2-3-show. Op dit moment wordt het Magic Art center gerund door de vrouw van Ross, Veronique met behulp van Ilse Klijn van Dutch Magic.

De ster Richard Ross

Siegfried & Roy onderbraken al eens hun voorstelling in Las Vegas om het publiek erop attent te maken dat de tweevoudig wereldkampioen Richard Ross in de zaal zat en hem een applaus van hun publiek te gunnen.

Na zijn dood verrasten zij iedereen door als eerbetoon voor hun idool een ster naar Richard te laten vernoemen. Ze stuurden de officiële brieven en documenten op naar Veronique met een condoleancebrief erbij. De ster draagt de officiële naam BD+43 399, wat wil zeggen nummer 399 in de strook op de 43ste breedtegraad. De ster is opgenomen in het International Star Registry.

Bronnen