De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Petra Berger, (1965) is een Nederlandse zangeres en musicalster. Ze groeit op in een muzikaal gezin, maar gaat na het behalen van haar havo-diploma werken bij een computerfirma, een baan die haar meer vastigheid biedt dan een carrière als zangeres. Op het jaarlijkse bedrijfsfeestje vormt ze voor de lol met een paar collega's een band. Op deze avond realiseert ze zich dat zingen hetgeen is wat ze echt graag wil.

Chess

Samen met haar zus Lida schrijft ze zich in voor Henny Huismans Soundmixshow. Met het nummer I Know Him So Well bereiken ze in 1987 de finale. Na deze show krijgen de zussen een platencontract aangeboden en onder de naam Chess scoren ze al snel een bescheiden hit met het nummer Never Change A Winning Team, gecomponeerd door haar latere echtgenoot Jeroen Englebert. Niet lang daarna volgt hun doorbraak met het nummer I Dreamed A Dream uit de musical Les Misérables. Het groeiende succes van Chess heeft een negatieve uitwerking op haar zus Lida. Zij houdt van zingen, maar niet van alle aandacht eromheen. Lida wordt vervangen door Denise van der Hek. Het grote succes van het duo leidt tot het opnemen van een heel album met film- en musicalhits: The Oscar Album (1992) Dit album bevat onder andere een duet met René Froger. Petra wil zich echter graag gaan richten op musicals en Petra en Denise besluiten te stoppen met Chess.

Musicaljaren

In de periode na Chess gaat ze hard aan het werk om zichzelf te perfectioneren. Ze volgt zanglessen bij verschillende zangpedagogen tegelijk, maar ook danslessen, acteerlessen en pianolessen. Haar eerste musicalauditie is voor Les Misérables, maar tot haar verdriet valt ze in de laatste ronde af. Haar tweede auditie is voor Cyrano en deze rol krijgt ze inderdaad aangeboden. Wegens omstandigheden moet ze deze rol echter laten varen. Een auditie voor The Phantom of the Opera volgt. Later dat jaar (1993) wordt ze door Joop van den Ende Theaterproducties BV gevraagd auditie te doen voor de rol van Johanna in Sweeney Todd. Dit wordt haar eerste echte musicalrol. Later speelt ze Belle in Belle en het Beest in Duitsland en Maria in The Sound of Music (1995) in België.

In de jaren die hierop volgen krijgt Petra Berger samen met haar echtgenoot Jeroen Englebert twee kinderen: Boris en Babette. Zij stort zich een aantal jaren volop op het moederschap, maar de muziek blijft kriebelen. Ze is nog steeds intensief met haar stem aan het werk. In 1999 zingt ze een jaar lang in een dinnershow.

Eternal Woman

In 2000 neemt ze samen met haar echtgenoot Jeroen Englebert en producer [Pim Koopman] enkele demo's op, waaronder Puccini's [O Mio Babbino Caro. Platenmaatschappij [Universal Music is gelijk enthousiast over haar stem en haar muziekstijl en geeft haar en Jeroen de vrije hand om een album op te nemen. Uit deze samenwerking ontstaat haar eerste solo-album: Eternal Woman (2001). Op dit cross-overalbum (een combinatie van klassieke- en popmuziek) bezingt ze elf legendarische vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Eternal Woman is niet alleen in Nederland populair, maar heeft over de hele wereld succes, in landen als Taiwan], Israël en Turkije.

Tijdens de reeks Night of the Promsconcerten in 2002 verwerft Petra Berger grote bekendheid.

Mistress

Ook haar tweede album Mistress (2003) wordt een groot succes. Dit keer staat het album geheel in het teken van de emoties van de minnares en de bedrogen echtgenote. Wederom worden vrouwen uit de geschiedenis bezongen. Op Mistress zijn zowel nieuwe composities als bewerkingen van beroemde klassieke werken te horen. In 2004 worden het duet Every Time (met de Amerikaanse zanger Joshua Payne) en de Italiaanse versie hiervan (Cerco Te) aan het album toegevoegd.

Na twee succesvolle cd's is het tijd voor een eigen theatertour. Met een avondvullend concert Eternal Women & Mistresses trekt ze langs de Nederlandse theaters. Petra zelf was verantwoordelijk voor het concept en de samenstelling van de concertreeks. Regie en script waren in handen van Bas Groenenberg. Jeroen Englebert en Pim Koopman verzorgden de muziekproductie.

Live in Concert (DVD)

In 2004 wordt een liveregistratie van haar theatertour Eternal Women & Mistresses uitgebracht. Deze dvd bevat, naast het liveconcert, ook een blik achter de schermen, verschillende videoclips en twee specials over de albums Eternal Woman en Mistress.

De dvd Live in Concert wordt gevolgd door haar tweede theatertour: Petra Berger Live. Ook deze concertenreeks wordt door het publiek uitermate goed ontvangen.

Begin 2006 gaat ze een samenwerking aan met de Nederlandse pianovirtuoos Jan Vayne. Met de matineevoorstelling Van Bach tot ABBA brengen zij hun publiek een gevarieerd programma uit de wereld van klassieke-, pop- en musicalmuziek.

Here and Now

Drie jaar na het verschijnen van Mistress is het tijd voor een derde album. Dit keer zoekt Petra het heel dicht bij zichzelf. Het album Here and Now (2006) wordt geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis en Jurre Haanstra en richt zich op haar eigen gevoelens. Het speelt zich niet langer af in het verleden, maar in het "hier en nu". Het album wordt opnieuw uitgebracht in 2007 met als extra track het duet Life Goes On met de Italiaanse tenor Alessandro Safina.

In de theatertour Here and Now, die eind 2006 van start gaat, zingt ze zowel stukken van haar eerste twee albums als werken van haar nieuwste project Here and Now. Bovendien krijgt het publiek een aantal van haar persoonlijke favorieten te horen.

In oktober 2006 wordt Petra gevraagd om twee duetten te zingen met de Italiaanse ster Andrea Bocelli tijdens zijn concert in het Scandinavium in Göteborg (Zweden). Het publiek is erg onder de indruk van hun vertolking van Somos Novios (op de cd met Christina Aguilera) en The Prayer (origineel met Céline Dion).

Een nieuw project met Jan Vayne volgt snel. Hun tweede gezamenlijke tour Dichtbij! gaat van start in oktober 2007.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de uitvoering muziek

Film

DVD's

 • 2004: Live in Concert

Filmografie

 • 1987: Soundmixshow
 • 1996: Vrouwe Goeds in de film Hugo (voor de attractie Villa Volta in de Efteling)
 • 2003: Tropisch Curaçao (TROS)
 • 2004: Muziekfeest in de sneeuw 2004 (TROS)
 • 2004: Jubileumfeest in de ArenA (TROS)
 • 2004: Tv-special Mistress
 • 2006: Katja vs De Rest (Patty) (BNN)
 • 2006: Muziekfeest voor dieren (TROS)
 • 2006: Stop Aids Now (met Jan Vayne)
 • 2007: Muziekfeest op het ijs (TROS)
 • 2007: Kids Rights Gala (solo en met Alessandro Safina)
 • 2007: Leader televisieprogramma Korenslag van Henny Huisman

Overig

Tournees

 • 2003: Eternal Women & Mistresses
 • 2004: Petra Berger Live
 • 2006: Van Bach tot ABBA met Jan Vayne
 • 2006: Here and Now
 • 2007: Dichtbij! met Jan Vayne

Externe Links

Bronnen