Overleg TheaterEncyclopedie:Vervolgstappen Project Technische Verbetering TE (2017-18)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bespreking d.d. 12-12-2018

Na de verkenningsvergadering dd. 12-12-2018 met Bart Mulckhuijse, Heidi Brebels, Gonneke Janssen en Tuja van den Berg is besloten om te kiezen voor Tinbot te updaten om de volgende redenen:
a. Ook bij de rechtstreekse koppeling moeten we een PHP script schrijven en onderhouden dat de koppeling voorziet van data. Ons bespaart dit niet veel werk.
b. De koppeling doet enkel pagina’s updaten met nieuwe informatie op het moment dat een betreffende pagina wordt opgevraagd. (bv. Een productie krijgt in Adlib een acteur erbij. Iemand zoekt in TE naar de acteur. De geupdate productie in Adlib zal niet gevonden worden totdat iemand ongerelateerd de productie een keer opent. Dit lijkt ons geen gewenst gedrag voor een wiki.
c. In verhouding gaat het veel meer tijd kosten om de rechtstreekse koppeling te maken (zonder garantie dat we niet nog tegen andere zaken gaan oplopen) dan als we Tinbot updaten.
d. PHP scripts onderhouden hebben we veel kennis van, de mediawiki koppeling onderhouden hebben we geen kennis van.
e. Het voordeel dat we zagen, nl. dat als we ooit een koppeling willen leggen met andere systemen bv. Wikipedia dat dit makkelijker kan als we de rechtstreekse koppeling al gebruiken, valt weg aangezien Heidi niet de indruk had tijdens de vergadering dat het op dat moment veel tijd zal besparen.
Tuja van den Berg (overleg) 14 jan 2019 14:27 (CET)


Ter verduidelijk van bovengenoemd punt a: Bij een "rechtstreekse" koppeling van de TE met de API van Adlib is geen maatwerk PHP-code benodigd, maar wel enkel "calls" (queries) op de API (zoals die ook nu in het huidig script worden gebruikt om gegevens op te halen). Deze "queries" komen in de TE zelf (wikitekst in een sjabloon) te staan. Verder zijn alleen (standaard) extensies benodigd (met bijbehorende configuratie in LocalSettings.php - dat PHP-code) en een enkele toevoeging aan de (reeds bestaande) cron-job. Bmulckhu (overleg) 21 jan 2019 20:55 (CET)
Ter verduidelijk en aanvulling van bovengenoemd punt b: Gegevens op een pagina worden (na een instelbare tijd van standaard ca. 24 uur) opnieuw opgevraagd bij een bezoek door een gebruiker. In geval dat er wijzigingen zijn in Adlib is het mogelijk dat deze dus niet of sterk vertraagd in de TE terecht komen; dat is ongewenst. De standaard oplossing hiervoor is als volgt (PS: deze info was tijdens de bespreking nog niet bekend):
"If you store data with Semantic MediaWiki, you should note a common problem, which is that the data stored by SMW does not get automatically updated when the data coming from the external source changes. The best solution for this, assuming you expect the data to change over time, is to create a cron job to call the SMW maintenance script "SMW_refreshData.php" at regular intervals, such as once a day; that way, the data is never more than a day old." - (zie handleiding extensie External Data). Bmulckhu (overleg) 21 jan 2019 20:55 (CET)
Ter verduidelijking punt c: Omdat er inderdaad een substantiële inspanning voor ontwikkeling is benodigd en er ook zeker een afbreukrisico bestaat , was het voorstel een test / Proof of Concept te doen, om de belangrijkste mechanismen te kunnen testen en risico's te verminderen. (zie mijn "bevindingen" in de mail d.d. 23-11-2018). De aanpassing van het huidige PHP-script brengt beduidend minder risico's met zich mee. Bmulckhu (overleg) 23 jan 2019 10:27 (CET)
Ter verduidelijking punt d: Het onderhouden van de directe koppeling vereist (naast gedegen kennis van Adlib) kennis van MediaWiki en met name Semantic MediaWiki. Dit is schaarse kennis waarvoor weinig tot geen opleidingen beschikbaar zijn in Nederland. Deze kennis is overigens in vergelijkbare mate benodigd voor het (standaard) onderhoud van MediaWiki en Semantic MediaWiki. Bmulckhu (overleg) 23 jan 2019 10:46 (CET)
Ter verduidelijking punt e: Het verwachtte voordeel is gebaseerd op twee aspecten. Ten eerste de opgedane ervaring met Adlib kan gebruikt worden bij Wikipedia en ten tweede kan voor beide koppeling dezelfde extensie (External Data) worden gebruikt. Bmulckhu (overleg) 22 jan 2019 08:41 (CET)