Opvoeringsrecht
Wie een bestaand geschreven of gecomponeerd en gepubliceerd werk uit de podiumkunstenwereld opnieuw wil gaan uitvoeren, zal mogelijk niet alleen met auteursrechten te maken krijgen en grond waarvan toestemming verkregen moet worden van de auteur en/of een andere rechthebbende, maar ook met concrete opvoeringsrechten of in de muziekwereld spreekt men ook wel uitvoeringsrechten.
Opvoeringsrecht bepaalt onder welke condities en tegen welke en wat soort vergoeding en soms ook door wie het werk opnieuw geënsceneerd mag worden en opgevoerd. Van opvoeringsrechten is vaak ook sprake wanneer het auteursrecht op een werk al verjaard is, Bijvoorbeeld voor de uitvoering van een opera, zal me behalve de tekst ook partituren en muziekpartijen voor de musici van het orkest nodig hebben. De uitgever van die bladmuziek zal dan dat materiaal kunnen verhuren plus een vergoeding in relatie tot het aantal te verwachten toeschouwers en aantal te geven voorstellingen. Het zelfde geldt voor de tekstboeken van een geschreven en gepubliceerd toneelstuk. Vaak echter worden oorspronkelijk geschreven toneelstukken opnieuw bewerkt of in een andere taal geschreven tukken vertaald in het Nederlands. Deze vertalingen, bewerkingen en de eventuele heropvoeringen daarvan worden als een nieuw werk opgevat en hebben een afzonderlijk auteurs- en opvoeringsrecht.
Voor beheer en administratie van opvoeringsrechten bestaan verschillende organisaties en ondernemingen, zoals uitgeverijen, al naar gelang zij de oorspronkelijke auteurs en hun erfgenamen vertegenwoordigen, of wel zijn aangewezen om de wettelijke taken rond een bepaald soort auteursrecht uit te oefenen, zoals bijvoorbeeld de Buma/Stemra voor Nederlandse componisten, tekstdichters en muziekuitgevers.
Zie verder ook: Auteursrecht