Nederlandse Dansliga

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatie

De "Nederlandsche Dans Liga" werd in mei 1939 opgericht met het doel de belangen van de dans en dansers in Nederland te behartigen.

Voorzitter was Mevrouw Hendrika Wilhelmina Gaillard-Jorissen uit Den Haag. Doelstelling was de danswereld te organiseren: het dansonderwijs inclusief de bijbehorende regels voor examens, de oprichting van een dansvakblad, en van drie afzonderlijke gezelschappen - voor moderne dans, klassiek ballet en een operaballetgezelschap.

Ondanks dat de oorlog begonnen was gingen de dansers door maar in 1940 werd er een coupe gepleegd binnen de Dansliga door nationaal-socialische personen. De Dansliga kreeg hierdoor de macht in handen om de hele danswereld te reorganiseren

In september 1940 werd het "Nationale Ballet" onder leiding van Mevrouw Gaillard-Jorissen zelf opgericht. Vrij snel na de oprichting wordt de naam gewijzigd in Het Nederlandsch Ballet. Choreografen waren o.a. Iril Gadescov en Peter Leoneff. Het nieuwe balletgezelschap heeft maar 1 seizoen bestaan. Toen het in 1941 een uitnodiging kreeg voor een tournee door het Ruhrgebied lieten vele danser weten niet te willen optreden voor de bezetters. Daarop werd het gezelschap door Rijkscommissaris Seyss-Inquart ontboden en kreeg het een ontslagbrief en algeheel verbod om op te treden.

In november 1940 verschijnt het eerste nummer van "De Dans", het vakblad voor de dans, uitgegeven door de Dans Liga.

De rol van de Nederlands Dansliga was in 1942 echter al uitgespeeld, omdat die werd overgenomen door de vakgroep Kunstdans van het Theatergilde van de Nederlandsche Kultuurkamer, opgericht door de Duitse bezetter, naar Duits model. Via de Dansliga werden alle leden bovendien automatisch geregistreerd bij het Theatergilde van de Kultuurkamer, zonder dat dat hen gevraagd werd.

Bronnen

  • Eva van Schaik, Op gespannen voet. Geschiedenis van de Nederlandse theaterdans vanaf 1900, Bussum 1981.