Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pijl en boog dans 92856.jpg


Iris Gadesco in "de Pijl en Boog dans". Fotograaf onbekend. Collectie TIN

NaamIril Gadescov
Volledige naamRichard Vogelesang
PseudoniemIril Gadescov
Geboren15 januari 1894
Leiden
Overleden13 juni 1970
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
VIAF-profiel

Biografie

Iril Gadescov (1894-1970) was een Nederlandse danser en choreograaf van wereldfaam. Hij genoot zijn scholing bij het Duncan-Dalcroze-instituut van de Dames van der Pas. Vervolgens vertrok hij naar Londen en in 1914 ging hij naar Amerika, waar hij werkzaam was bij de The Metropolitan Opera te New York.

In 1917 keerde hij terug naar Nederland en trad op als cabaretier, o.a. met Jean-Louis Pisuisse.

In 1918 ging hij terug naar Amerika, van toen af genoot hij ononderbroken roem in alle grote steden. In Berlijn danste hij 350 keer de Jozef-legende van Richard Strauss, hij danste voorts in Parijs, Warschau, Wenen, Riga, Zürich, Bern, Kopenhagen, Stockholm, Oslo, Milaan, Dresden en tal van andere steden.

Gadescov was drie jaar balletmeester in Keulen en had ook een studio in Parijs. Daarna hield hij op met dansen en vestigde zich in 1937 in Den Haag, waar hij een balletschool opende, die hij 25 jaar leidde (tot 1962).

Vele later bekende dansers hebben hier hun opleiding genoten. Onder hen bijvoorbeeld ook Toer van Schayk.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en met een choreografie van hem, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Overig

In de Theatercollectie bevinden zich vele kostuums en het archief van Iril Gadescov. Het archief bevat programma's, recensies, afbeeldingen, en drie plakboeken waarin de loopbaan van Iril Gadescov gedocumenteerd is van 1917 tot 1962.

Kostuum gedragen door Iril Gadescov in Siameesche Dans Richard Vogelesang 74129.jpg Kostuum gedragen door Iril Gadescov in Polka Richard Vogelesang 74139.jpg

Links Kostuum gedragen door Iril Gadescov in Siameesche Dans

Rechts Kostuum gedragen door Iril Gadescov in Polka

Bronnen