Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamLouis Neefs
Volledige naamLudwig Adèle Maria Jozef (Louis) Neefs
Geboortedatum8 augustus 1937
Geboorteplaats Gierle
Overlijdensdatum25 december 1980
Overlijdensplaats Lier
BeroepZanger
 Website
Externe databases:
IMDb
VIAF

Neefs heeft de grootste tijd van zijn lagere school doorgebracht in de lagere school te Gierle, waar hij zelfs les kreeg van zijn eigen vader. In het middelbaar onderwijs heeft Neefs verschillende scholen doorlopen, waaronder de Jezuïetenschool in Turnhout, het Sint-Romboutscollege in Mechelen en daarna, alweer in Mechelen, de Technische Scholen Mechelen.

Zijn betrachting was om technisch tekenaar te worden met als specialiteit bruggenbouw. Tijdens zijn collegetijd kwam zijn zangerstalent aan het licht en zijn eerste muzikale vorming kreeg hij in het college-koortje. Tijdens zijn studies aan de Technische School leerde Neefs gitaar spelen. Tijdens zijn studententijd waren zang en muziek slechts een hobby naast het voetbal. Neefs begeleidde zichzelf op de gitaar bij het zingen van liedjes van Jo Erens en Fritz Rademaker. Neefs trad aanvankelijk op voor familie en kennissen en werd uiteindelijk zanger in het groepje Sun Spot (Einde van de jaren 1950). Via optredens en talentenjachten kreeg hij een Platencontract aangeboden.

Jacques Kluger en Bobbejaan Schoepen zorgden ervoor dat Neefs onder de aandacht kwam van de platenmaatschappijen, wat liedjes als Anita my love, Ach Margrietje en Ein kleines Kompliment opleverde.

In 1959 stond hij in de Belgische ploeg tijdens de Europabeker te Knokke. De eerste hit kwam er in 1960 (het jaar dat Neefs huwde): Ein kleines Kompliment. Deze single betekende de doorbraak in zijn carrière met vele singles en langspeelplaten. Vele van zijn hits zoals Mijn vriend Benjamin, Annelies uit Sas van Gent, Aan het strand van Oostende of Laat ons een bloem waren Nederlandstalige bewerkingen van Amerikaanse songs.

Naast zanger was Neefs presentator bij de BRT en was hij samen met Rocco Granata impresario voor diverse artiesten. Hij vertegenwoordigde België tweemaal op het Eurovisiesongfestival, in 1967 te Wenen met Oh oh ik heb zorgen en in 1969 te Madrid met Jennifer Jennings. Beide keren eindigde hij als zevende.

In Vlaanderen was Neefs presentator van televisieprogramma's als Binnen en Buiten en Tienerklanken. Daarnaast was Neefs politiek actief, als gemeenteraadslid in Mechelen.

Hij verleende zijn stem aan de Nederlandse versie van de Disney- film De Aristokatten.

Neefs en zijn vrouw Liliane kwamen op eerste Kerstdag 1980 om het leven bij een verkeersongeval in Lier. Het paar had twee zonen: Ludwig en Günther. De laatste werd ook een bekend zanger.

Laat ons een bloem van Neefs werd op 2 juni 2006 verkozen tot het mooiste Nederlandstalige lied in het programma Zo is er maar één op de Vlaamse zender één. Het nummer werd toen uitgevoerd door de op dat ogenblik nog relatief onbekende band Yevgueni.


Louis Neefs heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Louis Neefs heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Louis Neefs heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In choreografie van
Si non è vero, è ben trovato Muziek Podium voor theater en dans De Vorst 1998/1999 6 februari 1999 Noël van Kelst


Trivia

  • Neefs' feeling voor sterke nummers en zijn karakteristieke diepe, warme stem maakten hem tot één van de bekendste Vlaamse zangers ooit.
  • Neefs' nummer "Wat Een Leven (Als Ik Ooit Eens 5 Minuten Tijd Heb)" werd in 1965 gebruikt in het televisieprogramma "Echo" op beelden van een groep wegwerkers die uitgebreid hun tijd nemen om een weg aan te leggen. Dit filmpje is klassiek geworden en wordt nog regelmatig herhaald.
  • In 2005 eindigde Neefs op nr. 323 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst.
  • Op 5 augustus 2007 werd in Gierle, zijn geboortedorp, een borstbeeld onthuld. Op 8 augustus 2007 zou Neefs zeventig geworden zijn.
  • Op 19 september 2010 zongen Helmut Lotti en Stef Kamil Carlens het lied Laat ons een bloem als een protestsong op de trappen van het Antwerps Justitiepaleis om aandacht te vestigen op de negatieve gevolgen van de bouw van de Oosterweelverbinding en de verbreding van de R1 voor de stad Antwerpen.

Overig

Albums

  • 1958 : Het Peloton
  • 1960 : Ein kleines Kompliment (met onder meer Mijn dorpje in de Kempen)
  • 1961 : Tango Für Einsame Herzen
  • 1962 : Louis Neefs (met onder meer Wat een leven, Ik lees in je ogen, Sixteen tons en Een gitaar in de nacht)
  • 1963 : Liedjes voor kleine en grote mensen (met onder meer De poppenstoet en Ik zag twee beren)
  • 1969 : Eurovision (waarop ondanks de titel niet zijn twee Eurovisie-inzendingen staan)
  • 1971 : Het beste van Louis Neefs (met onder meer Laat ons een bloem, Jennifer Jennings en Mijn vriend Benjamin)
  • 1971 : Hallo met Louis Neefs (verzamelalbum)
  • 197? : Tijl, ulieden spieghel
  • 1976 : Mijn dorp in de Kempen (met onder meer Mijn dorp in de Kempen en Hé lieve mensen)
  • 1980 : Nooit zonder jou (met onder meer Martine, Annelies uit Sas van Gent en Aan het strand van Oostende)
  • 1982 : Louis (verzamelplaat)
  • 1982 : 38 Gouden successen (verzamelalbum)
  • 1990 : Een carrière (verzamelalbum)

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Ein kleines Kompliment 1962 3-1962 19 5M
Margrietje 1972 3-6-1972 10 9
Zaterdagmiddag 1974 6-4-1974 tip -
Hé lieve mensen 1975 22-2-1975 tip - met Ludwig en Günther Neefs

Bronnen