Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Lev & MMoos .JPG


De auteur Lev Bont met Mooss

NaamLev Bont
Geboortedatum1947
BeroepSchrijver
 Website
Externe databases:
VIAF

Lev Bont (1947) is een Nederlands schrijver.

In 1966 organiseerde hij op het Haarlemse Mendelcollege een poëzieavond: De Achttien van het Mendel. Een fragment uit De Katholieke Illustratie:

Poëzieavond De Achttien van Mendel
Er waren verslaggevers, er was flitslicht van fotografen, kortom: wat opgekomen was als een vaag idee in het bietelkoppie van Leo Bont na een ontmoeting met Vinkenoog was uitgegroeid tot een ‘volwassen’ gebeurtenis (maar nog vóór Carré! – 28 februari 1966 kreeg de poëzie in Nederland een nieuw elan. In Amsterdam werd het festival "Poëzie in Carré" georganiseerd. Voor het eerst traden dichters in de openbaarheid met hun werk. Het door Simon Vinkenoog geïnitieerde en door de VPRO uitgezonden festival zou historisch worden.).
Toen het doek openging, bleken er achttien jonge mensen op het toneel te zitten, klaar voor een ‘’poëtisch evenement’’. De bedoeling was dat ze uit de verborgenheid van schoolkranten,’ waarin’’- volgens de convocatie-‘veel talent verscholen blijft’, in de openbaarheid zouden treden. Op het eerste gezicht zag je er het dichterschap er niet direct aan af: slechts één bietelkoppie benadrukte - overigens op zeer verzorgde wijze- het ‘anders’ zijn.

In de vijfde klas schreef Bont het toneelstuk Dag in dag uit, dat door de AVRO en Nederlandse Toneel Unie bekroond werd en op tv is uitgezonden. De literaire afdeling van de KRO zond hoorspelen van hem uit waaronder De Mensentuin (1971), geregisseerd door de destijds beroemde theaterregisseur Fons Eickholt.

Zelf stond Lev op het toneel in performancegroep De Kwestie (samen met Charles Pérukel) en in de Haarlemse theatergroep Commedia dell'irium, samen met Fleur Paalman, Hadewych van Rheeden en Rob Vegter.

Als schrijver publiceerde Lev in 1998 in België de eerste druk van Stukgeslagen Zaken. In 2015 verscheen het boekje Ik ga kut. Naar aanleiding van zijn roman Theo Bee (2013) werd hij, samen met Joost Zwagerman en Renate Dorrestein, uitgenodigd voor het 3e Haarlemse boekengala.

Voor een geheel carrièreoverzicht: zie Levs website.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..




Commedia dell'irium

Samen met Fleur Paalman, Hadewych van Rheeden en Rob Vegter vormde Lev Bont de Haarlemse theatergroep Commedia dell'irium, dat absurdistisch toneel maakte. Lev schreef de teksten. In 1985/1986 traden ze enkele keren op in kleine Nederlandse theaters met het programma Tree voor tree.

Een onderdeel van dit programma was de 10 minuten durende film Over het definitieve afscheid van de fantasie. De film toont twee mensen die continu op elke plek gevangen worden door een televisiescherm. Zie de film hieronder.

Afbeeldingen

Zie hieronder een selectie van scènefoto's. Voor een overzicht van alle afbeeldingen: zie de website van Lev Bont.

De Kwestie

Over De Kwestie (23 maart 1984) schreef het Haarlems Weekblad:

"In hun performance ‘de Kwestie betreft’ stellen de Haarlemse kunstenaars Charles Pérukel en Lev Bont de vraag: ‘ Zou het anno 1984 mogelijk zijn een kultuur, gedachte of een kwestie te stellen die handelt over ondernemende, levenslustige rauwe eenlingen met boosaardige gemene trekjes? Zouden de mensen zich niet drie keer bedenken voor ze de banvloek der dierenbeschermers, feministen, niet-rokers, kunstenaars, vredebewegers en andere ingedeelden over zich uitriepen? Zou niet iedereen groepsgewijs gekwetst zijn? Kijk, dat is nu de kwestie."

Audio

  • Klik hier voor een fragment uit De Mensentuin.

Bronnen