Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


LeoKok-Zelfportret1944.jpg


Zelfportret 1944

NaamLeo Emiel Kok
Geboortedatum7 januari 1923
Geboorteplaats Berchem
Overlijdensdatum12 mei 1945
Overlijdensplaats Sankt Wolfgang
BeroepDecorontwerper, Tekenaar
Tekening van Kok van het artiestenduo Johnny & Jones
Leo Emiel Kok was een Nederlandse tekenaar, geboren in het Vlaamse Berchem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij in Nederland terecht, waar hij als freelancer in Amsterdam werkte. Als kind van joodse ouders werd hij opgepakt en gedeporteerd naar Kamp Geesburg. Later werd hij overgebracht naar Kamp Westerbork, waar hij trouwde met de verpleegster Kitty de Wijze.

Kok werkte mee aan verschillende revues van Westerbork die in het kamp werden gegeven. Hij maakte daarvoor onder meer de decorontwerpen. Daarnaast heeft hij verschillende tekeningen, aquarellen en schetsen gemaakt, waaronder portretten van medegevangenen als Hans Krieg en het artiestenduo Johnny & Jones.

Kok is met een van de laatste transporten uit Westerbork (september 1944) gedeporteerd naar het concentratiekamp Theresienstadt. Een maand later werd hij overgebracht naar Auschwitz.

Doordat Auschwitz in januari 1945 door de Duitsers werd geëvacueerd, werd hij door hen overgebracht naar Mauthausen, waar hij in Ebensee terechtkwam; een van de onderafdelingen van dit concentratiekamp. Dit kamp werd op 6 mei 1945 bevrijd. Zes dagen later overleed Kok in een veldhospitaal in Sankt Wolfgang. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld in Salzburg.


Leo Emiel Kok heeft bijgedragen aan 6 productie(s).

Leo Emiel Kok heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Leo Emiel Kok heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.




Getekend in Westerbork

Op 5 mei 2013 zond de Omroep MAX een documentaire uit: Getekend in Westerbork, een zoektocht van de kunsthistoricus Jaap Nijstad, zoon uit het tweede huwelijk van Kitty de Wijze, naar het leven en werk van de eerste man van zijn moeder, Leo Kok.

Bronnen