Kikker & Co

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

Kikker & Co was een poppententoonstelling voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De tentoonstelling in het Theatermuseum was opgedeeld in een theater- en in een museumzaal. De kinderen brachten in de theaterzaal met hun eigen spel de poppen tot leven. In de museumzaal werden verschillende handpoppen, marionetten en internationale poppen tentoongesteld in vitrinekasten die door Rieks Swarte werden ontworpen. Kinderen konden in de televisiekamer, met bekende poppen zoals Dolly de Duif uit Pluk van de Petteflet, Bert en Ernie uit Sesamstraat en figuren uit de Thunderbirds en de Fabeltjeskrant, een leuk spel spelen met veel beeldfragmenten.

Kikker van Theatergroep Terra Schimmenspel naar ontwerp van Rieks Swarte

Kikker, de creatie van Max Velthuijs en één van de hoofdrolspelers van Theatergroep Terra, Kwark de kraai uit Otje, en Jan Klaassen vormden samen met alle andere poppen Kikker & Co. In Kikker & Co maakten de bezoekers actief deel uit van de verschillende activiteiten die er rondom de tentoonstelling werden georganiseerd. In de theaterzaal konden de kinderen spelenderwijs kennis maken met de verschillende soorten poppen en de speltechnieken die bij die poppen horen.

Theaterwerkplaats De Proeve speelde een professionele poppentheatervoorstelling, waarbij poppen uit de tentoonstelling een rol speelden. De verschillende speltechnieken en poëtische teksten van Rudy Kousbroek namen de kinderen mee naar het land van de schemering en van ogen vol zand. Er was een workshopprogramma waarin kinderen zelf aan de slag gingen als poppenspeler en voor eigen publiek een voorstelling speelden.

  • Locatie: Theatermuseum, Amsterdam
  • Periode: 17 juni 2005 - 17 april 2006

De museumzaal. Ontwerp: Rieks Swarte Het atelier. Ontwerp: Rieks Swarte

Colofon

  • Samenstelling: Tuja van den Berg (TIN).
  • Educatie: Jephta Hermelink (TIN).
  • Concept, vormgeving: Rieks Swarte.