Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


NaamJan Hahn
Volledige naamJan Hendrik Hahn
PseudoniemPeter Pech
Geboortedatum16 februari 1902
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum10 november 1963
Overlijdensplaats Laren (NH)
BeroepZanger, Cabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret, Revue
Externe databases:
IMDb
VIAF

Biografie

Jan Hahn (1902-1963) werd op 16 februari geboren als Jan Hendrik Hahn in Amsterdam. Hij was cabaretier, chansonnier, acteur en regisseur. Hij was getrouwd met A. Hahn. Zingen was zijn grootste passie. Hij werkte overdag bij verschillende banken om zijn avondzangstudie te kunnen betalen. Daarna is hij zich meer op zijn artistieke carrière gaan richten en kwam hij bij de KRO in aanraking met de revue. Omdat hij bij de KRO geen creatieve invloed kon uitoefenen, stapte hij in 1937 over naar de VARA. Daar werd hem in datzelfde jaar gevraagd om een conference op een zaterdagavond te doen. Hahn was hier aanvankelijk niet enthousiast over, maar tijdens een lange wandeling vond hij een oplossing. Hij bedacht het typetje Peter Pech: een kleine en zielige pantoffelheld, waar hij steeds meer typetjes omheen bedacht. Hij had niet de intentie om lang met dit typetje door te gaan, maar vanwege het overweldigende succes nam hij zijn creatie toch mee op verschillende tours. Peter Pech was zijn echte doorbraak, die hem een levenslang contract opleverde bij de VARA. Hij was daar niet alleen actief als acteur, maar was ook betrokken bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van veel radio- en amusementsprogramma’s, zoals bijvoorbeeld ’En nu… oké!’.

In 1941 werd hij opgepakt door de Duitsers voor het beledigen van Hitler. Hij zou naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd worden, maar via de hulp van een vriend die op goede voet stond met de Duitsers werd hij na twee weken vrijgelaten. Hij mocht echter niet meer werken. Na de oorlog keerde hij terug naar de VARA en heeft hij opnieuw opgetreden als cabaretier en als Peter Pech. Uiteindelijk ging hij weg bij de VARA vanwege creatieve meningsverschillen.

Pech was een toepasselijke, licht ironische naam voor de creatie van Hahn. Hij heeft namelijk zelf ook veel pech gehad in zijn leven, zoals Roger Slosse-Morré beschrijft in zijn in memoriam voor Jan Hahn. Zijn arrestatie tijdens de oorlog en zijn vertrek bij de VARA zijn daar maar een paar voorbeelden van. Ook heeft hij ooit moeten stoppen met een voorstelling (Doe ’t met Pech) van Plaza, vanwege financiële redenen. De voorstelling moest daarna van naam veranderen om verder te kunnen spelen. Ook heeft hij in kranten vaak negatieve recensies gekregen. Zijn optredens na het “Peter Pech tijdperk” werden als teleurstellend en amateuristisch ervaren.

Hahn heeft ook veel opgetreden op de radio als chansonnier en komiek; later was hij als acteur en regisseur actief bij de hoorspelkern. In de jaren vijftig begon hij ook met toneelspelen en rond 1960 had hij een paar eigen tv-shows bij de NCRV. De wekelijkse komedieseries serie In ’t Pothuys waarin Hahn de hoofdrol speelde kreeg zowel positieve als negatieve reacties in de kranten. De acteerprestaties van Hahn werden meestal geprezen, maar het algehele concept van de serie werd afgekraakt. Hahn was ook te zien in de bekende Nederlandse televisieserie Swiebertje, waardoor hij enige bekendheid bij de jeugd verwierf. Hij speelde hierin een personage genaamd Sulletje Sijbel; opnieuw een sukkelig karakter dus, net als Peter Pech. Hahn nam in de laatste jaren van zijn leven opnieuw zanglessen, om zijn droom operazanger te worden toch nog te verwezenlijken, maar dit is hem helaas nooit meer gelukt.

Hij overleed op 21 november 1963 op eenenzestigjarige leeftijd aan een hartaanval (hij had al langer hartproblemen) in zijn woonplaats Laren.


Jan Hahn heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Jan Hahn heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Jan Hahn heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Felix Bressart Revue Uitvoerende 1931/1932 9 juli 1932
De appels van Eva Uitvoerende Toneelgezelschap Johan Kaart 1951/1952 1 november 1951 Johan Kaart jr.

Daarnaast meegewerkt aan

Bronnen