De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hof van Holland, Zwolle

Unknown.png

NaamHof van Holland, Zwolle
Latere naamSchouwburg Odeon, Zwolle
PlaatsZwolle
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1814
Openingsdatum1 maart 1814

Hof van Zwolle

Jufferenconvent werd Hof van Holland en later Odeon.

Het voormalige Jufferenconvent (begijnenklooster) aan de Praubstraat in Zwolle werd in 1814 verbouwd tot theater, In 1813 was een deel van het middeleeuwse klooster in het bezit gekomen van de timmerman D.W. Diepenheim die er op eigen kosten en eigen ontwerp een theater in liet bouwen. De verlichting daarvan was modern: geen kaarsen en smeerpotten maar 'Engelsch lamplicht'.

De opening was op 1 maart 1814 met twee stukken: De inwijding van Apollo's tempel, een gelegenheidsstuk, en Eduard in Schotland of de nacht eens vluchtelings, 'historisch toneelspel' van August Kotzebue (die het vertaald had van Alexandre Duval), door het gezelschap van Hendrik Krayensteyn. In de zaal konden 360 bezoekers. Soort voorstellingen: toneel, vaudeville, concerten.

In 1820 ketste een plan om het theater uit te breiden naar het totale Jufferenconvent af op de hoogte van de pacht. Het theater bleef zoals het was, maar veranderde wel de naam: het heette sindsdien Hof van Holland tot 1835 een nieuwe eigenaar er een logement in vestigde. In 1838 nam de Vereeniging Odeon het logement weer over en maakte er weer een theater van: Schouwburg Odeon.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers. Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007