Help:Basisregels
Uit TheaterEncyclopedie
Terug naar het help-overzicht.
Huisregels
Als je aan de Theaterencyclopedie werkt, is het goed om op de volgende punten te letten:
- Nieuwe onderwerpen moeten verband houden met de theater(geschiedenis) van Nederland.
- Probeer de schrijfstijl en de lay-out van de Theaterencyclopedie aan te houden.
- Maak - waar mogelijk - interne verwijzingen aan naar andere pagina's op de Theaterencyclopedie. Dit doe je door dubbele haken [[ ]] om een woord/woordengroep te zetten. Het is ook mogelijk om de interne links aan te maken via het 'koppeling'-icoon in de werkbalk boven het tekstveld. Let op de spelling; Wikilinks zijn hoofdlettergevoelig.
- Auteursrechtelijk beschermd materiaal mag alleen worden geplaatst als daar toestemming voor is gegeven door de rechthebbende.
- Houd rekening met andere gebruikers. Mocht er een bewerkingsstrijd ontstaan, overleg dan via de overlegpagina's (te bereiken via de knop 'overleg' op iemands profielpagina) of neem contact op met de redactie. Vergeet in het eerste geval niet het bericht te signeren door middel van vier tildes (~) waarmee automatisch gebruikersnaam en datum verschijnen.
- Blijf objectief in wat u schrijft en vermijd eigen meningen. Bij het beschrijven van een verschil van mening is het belangrijk om het standpunt van alle partijen mee te nemen.
- Vermijd copy-paste acties. Zonder toestemming het werk van anderen overnemen heet plagiaat en is onwettig. De redactie van de Theaterencyclopedie zal bij twijfel over de authenticiteit of herkomst van de toegevoegde tekst of afbeeldingen de toegevoegde content verwijderen.
- De Theaterencyclopedie en Wikipedia zijn twee verschillende bronnen. Waar een Wikipediapagina over een persoon allesomvattend kan zijn, ligt de focus bij de Theaterencyclopedie op de theatercarrière.
Wat hoort niet thuis om de Theaterencyclopedie?
Probeer de volgende onderwerpen te vermijden:
- Discussies en chatsessies. Gebruik voor overleg de overlegpagina's van iedere gebruiker.
- Irrelevante onderwerpen. De onderwerpen moeten verband houden met het Nederlandse theater en haar geschiedenis.
- Uitgebreide wetenschappelijke verhandelingen. De informatie op de Theaterencyclopedie moet nauwkeurig en uitvoerig zijn, maar de teksten moeten ook toegankelijk zijn voor iedereen. Leg dus gebruikte termen zoveel mogelijk uit (hetzij op de pagina zelf, hetzij op een gelinkte pagina, hetzij via een link naar een externe website).
- Meningen. De Theaterencyclopedie geeft zo objectief mogelijke informatie weer. Relevante opvattingen van groepen, partijen of individuen mogen wel vermeld worden, mits er een goede bronvermelding aanwezig is. Bij de beschrijving van een conflictsituatie, moeten de opvattingen/meningen van alle partijen worden weergegeven.
- Irrelevante weblinks. Voeg alleen links toe naar externe websites als deze relevant zijn voor de pagina, zoals een verwijzing naar een wetenschappelijk onderzoek over het betreffende onderwerp.
- Commerciële uitingen. In de Theaterencyclopedie mogen geen wervende teksten worden geplaatst met de bedoeling een product of idee te verkopen. Ook mogen er geen externe links worden geplaatst naar websites waarop enkel producten worden verkocht. In tegenstelling tot Wikipedia is het in de Theaterencyclopedie toegestaan voor personen om informatie over zichzelf en hun eigen werk toe te voegen. Het is echter wel de bedoeling dat teksten zo neutraal mogelijk worden geschreven. De redactie waakt over de betrouwbaarheid en de relevantie van de toegevoegde informatie en zal ongepaste teksten verwijderen.
- Verzoeken. Het is niet de bedoeling om op de Theaterencyclopedie naar informatie over een onderwerp te vragen. Vragen over ontbrekende informatie kan worden gemaild naar de redactie.
- Nieuwsberichten. Hoewel actualiteit wordt nagestreefd, is dit geen doel op zich. Voor het laatste nieuws op het gebied van theater, kan u terecht bij andere bronnen.
Anoniem bewerken
Het is mogelijk om de Theaterencyclopedie ''anoniem'' te bekijken, zonder dat een geregistreerd account heeft. Om de Theaterencyclopedie te bewerken is een geregistreerde account benodigd. Uw echte naam en/of e-mailadres moet daarvoor bij de redactie bekend zijn, maar uw gebruikersnaam kan een pseudoniem zijn.
Terug naar Meest gestelde vragen.