Festival

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een algemene naam voor een feestelijk evenement, dat door een bepaalde gemeenschap wordt georganiseerd rond een bepaald uniek aspect van die gemeenschap.

Zo zijn er festivals voor diverse soorten muziek, film, diverse soorten theater, dans, kunst en andere cultuuruitingen. Het evenement bestaat meestal uit het samenbrengen van een groot aantal concerten, voorstellingen e.d. op een speciaal voor die gelegenheid feestlijk ingerichte lokatie en wordt meestal omzoomd door allerlei aanvullende activiteiten, zoals relevante lezingen, documentaires, publicaties en diverse voorzieningen op het gebied van de horeca en entertainment.

Als gemeenschap treden in Nederland een aantal organisaties op die door overheden worden gesubsidieerd en die een bepaalde cultuuruiting representeren, zoals de Nederlandse filmwereld, de klassiek muziek, de dans etc. of specifiek voor een bepaalde doelgroep worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld een jeugdtheaterfestival. Zij treden daarbij tevens op als producenten van nieuwe producties of introduceren tot dan toe in Nederland nog niet eerder getoonde buitenlandse kunstuitingen, zoals bijvoorbeeld het Holland Festival en het Holland Dance Festival doen.

Andere populaire festivals worden door vrije ondernemers zoals impresariaten georganiseerd, waarbij de kosten gedekt worden door grote aantallen bezoekers.

Een specifiek festival in de Nederlandse theaterwereld is het Theaterfestival, waarvoor de beste toneelvoorstellingen van het afgelopen seizoen worden geselecteerd en opnieuw gepresenteerd. voorstelt theaterwereld treden Festival-organisaties tevens op

Voor een overzicht van festivals in Nederland zie: Categorie:Festival