Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Unknown.png

NaamDorpstheater, Wormer
Opgericht1985
PlaatsWormer
TypeTheaterzaal
 Website


Theater in Kerk

35 jaar heeft het Dorpstheater in Wormer bestaan. Waar het kleine theater eerst huisvesting had in de openbare Mavo Maarten Donck, was zij vanaf 2007 gevestigd in de verbouwde Kruiskerk aan de Witte Duifstraat in Wormer. Het theater werd gerund door een team van enthousiaste vrijwilligers en er werd breed geprogrammeerd ‘voor zover de accommodatie dat mogelijk maakte‘ door programmeur Frank de Lange. Kinderboekenschrijver Hans Kuyper prees zijn werk als programmeur; “Frank de Lange is een heel goede programmeur, die stad en land afreist om met succes mooie voorstellingen te boeken. Elk jaar weet hij weer een prachtig programma neer te zetten voor weinig geld.” Het programma bestond uit veel cabaret en kleine theatervoorstellingen, waaronder jeugd-, toneel- en muziekvoorstellingen. Het Dorpstheater in Wormer werd ook gebruikt voor amateurvoorstellingen waaronder door vereniging Raamtheater Wormer. Deze vereniging was gevestigd in het theater en dankt de naam aan het raam van het theater zelf. Het Dorpstheater had een vlakke vloer met een speelvlak van 8 bij 8 meter en er waren 126 zitplaatsen op een tribune.

Sluiting

In 2016 kwam er echter noodgedwongen een einde aan dit theater. De kerk moest namelijk plaatsmaken voor nieuwbouw van onder meer huizen. De hele wijk, inclusief de kerk, is gesloopt in de zomer van 2016. In april 2016 hield het theater een driedaags ‘sloopfestival’ waarin verscheidene voorstellingen werden gespeeld om de laatste periode van bestaan van het theater te vieren. Programmeur Frank de Lange pakte flink uit en boekte voorstellingen als Her Majesty (met onder anderen Bertolf) ’Déjà vu - a tribute to Crosby, Stills, Nash & Young’, De toverketel van Swiegel Miegel door vijfvoudig Nederlands kampioen goochelen en verhalenverteller Hilbert Geerling, en De Tweede van Zeben van cabaretière Kim van Zeben. Het festival vond plaats van 18 t/m 20 april. De allerlaatste voorstelling in het theater vond plaats op 30 april 2016.
Er is nog naarstig gezocht naar een gebouw om de activiteiten te kunnen voortzetten, maar helaas zonder resultaat. Jarenlang was het uitgangspunt dat het Dorpstheater zou verhuizen naar hiervoor ontworpen nieuwbouw in het dorpscentrum van Wormer. Deze mogelijkheid is echter geblokkeerd door wethouder cultuur Mevrouw Fens, die wilde dat het theater zou verhuizen naar de bovenverdieping van het Verenigingsgebouw. Het Dorpstheater vond deze zaal zelf ongeschikt, omdat daar een veelzijdige programmering en een uitgebreid cultuuronderwijs niet mogelijk zou zijn. Dit conflict heeft uiteindelijk gezorgd voor de definitieve sluiting van het theater.

Nieuw theater

Het gemis van een Wormers theater is uiteindelijk op 30 september 2017 verdwenen door de opening van het nieuwe theater: Theater de Kaasfabriek.Bronnen