Dirk Witte Prijs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De Dirk Witte Prijs is sinds 2011 een Nederlandse kleinkunstoeuvreprijs voor Nederlandse dichter-zangers (kleinkunstzangers die hun eigen repertoire schrijven). Onder dezelfde naam werd de prijs tot 2011 in het Zaantheater als publieksprijs toegekend aan het beste cabaretprogramma van het voorafgaande seizoen.

Initiatiefnemer van de Dirk Witte Prijs is kleinkunstkenner en Dirk Witte-biograaf Co Rol.

Naamgever van de prijs is de Zaandammer Dirk Witte (1885-1932), een van de grondleggers van het Nederlandse kleinkunstlied. Zijn bekendste lied is Mens, durf te leven.

De Prijs bestaat uit de Dirk Witte Penning en een bedrag van € 1000,-, beschikbaar gesteld door de gemeente Zaanstad.

Dirk Witte Prijs 2014

Jeroen Zijlstra. Foto: Mieke Kupers.

Zanger, tekstschrijver en trompettist Jeroen Zijlstra is de winnaar van de Dirk Witte Prijs 2014. De jury, bestaande uit recensent Rinske Wels, tekstdichter Ivo de Wijs en kleinkunstenaar Fred Florusse, kennen de prijs toe aan Jeroen Zijlstra vanwege zijn oeuvre met een geheel eigen zeemanssound. Zijlstra is onder meer bekend van het nummer Durgerdam slaapt, waarvoor hij in 2002 de Annie M.G. Schmidt-prijs won.

Zijlstra zal de kleinkunst-oeuvreprijs op 18 november in ontvangst nemen tijdens de Avond van het Kleinkunstlied in Zaandam.

Winnaars