Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Debbie Reynolds (El Paso, Texas, 1 april 1932) is een Amerikaans actrice en zangeres.

Debbie Reynolds werd geboren als Mary Frances Reynolds in El Paso, maar in 1939 verhuisde haar familie naar Burbank in Californië, waar zij in 1948 de Miss Burbank-verkiezing won. Hierdoor kreeg ze een contract bij filmmaatschappij Warner Brothers Pictures De maatschappij gaf haar een nieuwe voornaam en haar eerste rolletjes in films.

In 1952 kreeg Reynolds een rol in de musical Singin' in the Rain. Ze was onervaren en kon niet tapdansen, en hoofdrolspeler Gene Kelly was ertegen dat zij gecast werd, maar ze speelde toch mee en de film werd een groot succes.

Reynolds heeft in de loop van haar carrière in vele films gespeeld, en acteert ook nu nog. Ze is één van de weinige acteurs uit MGM's 'Gouden eeuw van musicals' die nog steeds actief is in de filmwereld. Ze kreeg een Oscar voor haar rol in The Unsinkable Molly Brown, en Golden Globes voor The Debbie Reynolds Show op televisie en voor de film Mothers.

Debbie Reynolds is drie keer getrouwd geweest: van 1955 tot 1959 met zanger Eddie Fisher, van 1960 tot 1973 met Harry Karl, en van 1984 tot 1994 met Richard Hamlett. Met Eddie Fisher kreeg ze twee kinderen, actrice Carrie Fisher (1956) en Todd Fisher (1958).

Platen

  • Aba Daba Honeymoon (1950)
  • Tammy (1957)
  • A Very Special Love (1958)

Films

Debbie Reynolds in 1986

an:Debbie Reynolds ar:ديبي رينالدز cy:Debbie Reynolds da:Debbie Reynolds de:Debbie Reynolds en:Debbie Reynolds es:Debbie Reynolds fa:دبی رینولدز fi:Debbie Reynolds fr:Debbie Reynolds it:Debbie Reynolds ja:デビー・レイノルズ no:Debbie Reynolds pl:Debbie Reynolds pt:Debbie Reynolds ru:Рейнольдс, Дебби sh:Debbie Reynolds sr:Деби Рејнолдс sv:Debbie Reynolds tl:Debbie Reynolds tr:Debbie Reynolds vi:Debbie Reynolds

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen