De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Pikeurschuur, Haarlem

Unknown.png

NaamDe Pikeurschuur, Haarlem
PlaatsHaarlem
TypeTheaterzaal


De Pikeurschuur te Haarlem: een schuur voor rondreizende gezelschappen

Tussen De Tempeliersstraat en het Wijde Geldeloze Pad in Haarlem stond een zogenaamde Pikeurschuur. Deze werd omstreeks 1650 'om niet' door de stad ter beschikking aan rondreizende gezelschappen die geen eigen schouwburgtent bezaten. Er werd alleen een bijdrage aan de armenzorg gevraagd.

De schuur werd in 1661 ingrijpend verbouwd en kreeg de naam Grote Stalling of Stadsstalling. Deze bleef beschikbaar voor toneelvoorstellingen; het terrein ernaast werd gebruikt voor de paardenmarkt, exercities en militair gebruik. Tijdens deze evenementen konden er geen voorstellingen plaatsvinden.

In 1779 werd de stalling afgebroken en de grond werd verhuurd aan Jacob Toussaint Neyts. Deze voormalige procureur te Brugge was directeur van het rondreizende Vlaamse opera-en toneelgezelschap waarvan een voorstelling op 11 mei 1772 in de Amsterdamse Stadsschouwburg aan de Keizersgracht ongewild (zie aldaar) aanleiding was van de catastrofale brand. Desalniettemin kreeg Neyts toestemming in 1779 in Haarlem een Theater en Operahuis te bouwen.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007