De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Meerpaal-Dronten.jpg


De Meerpaal, Dronten; 2006. Foto: Annemiek Moormann-Weekers.

NaamDe Meerpaal, Dronten
PlaatsDronten
TypeTheatergebouw
ArchitectFrank van Klingeren
Bouwjaar1966
Verbouwd in1987, 2004
Openingsdatum1967
 Website


De Meerpaal te Dronten

Zes jaar nadat Dronten in de Oostelijke Flevopolder zijn eerste bewoners had verwelkomd werd op 8 november 1967 door koningin Juliana De Meerpaal, een agora, gemeenschapscentrum voor ontmoetingen en activiteiten, geopend, gevestigd aan De Rede 80-82 naar ontwerp van architect Frank van Klingeren met decoraties van Pierre van Soest.

De rijksdienst voor de IJsselmeerpolders had de opdracht gegeven tot de bouw. Van Klingerens ontwerp ontstond vanuit de revolutionaire gedachte van een maakbare samenleving. De overdekte Agora was een vertaling van gedachten over een samenleving waar, vanuit ontmoetingen van mensen, activiteiten vanzelf zouden kunnen ontstaan en elkaar zouden kunnen versterken.

Openbaarheid was volgens Van Klingeren de essentie van de stad. In het werk van Van Klingeren is het begrip 'ontklontering' het centrale thema; het doorbreken van het systeem met de bedoeling mensen weer in contact met elkaar te brengen. Botsing en hinder zijn, volgens Van Klingeren, een onvermijdelijk onderdeel van de samenleving, waardoor andere denkbeelden kunnen worden gevormd en nieuwe wegen kunnen worden gevonden.

De Meerpaal, Dronten, 2006. Foto: Annemiek Moormann-Weekers. De zaal van De Meerpaal, Dronten; 2006. Foto: Annemiek Moormann-Weekers.

Het excentrisch in het gebouw gelegen theater was uniek in Nederland. Vooruitblikkend op de toekomst was het namelijk het eerste volledige Theatre-en-ronde; daarnaast gaf het gelegenheid voor een open toneel en, in beperkte mate, het klassieke lijsttoneel. Het 'plein' rond de theaterzaal werd onder andere gebruikt als markt en volleybalveld. Ook alle kerkdiensten werden in de zelfde ruimte gehouden. Van heinde en verre kwamen geïnteresseerden en deskundigen naar 'die Meerpaal' kijken. Populaire tv-uitzendingen maakte van De Meerpaal een spraakmakend gebouw, dat bij de opening in de pers nog 'het ding van Dronten' werd genoemd.

Bij ingrijpende verbouwing in 1987 verdween het open karakter zeer tegen de zin van Van Klingeren en een groot aantal Drontenaren. Maar de activiteiten, die tijdens de voorstellingen buiten de zaal, gewoon doorgingen veroorzaakte toch wel erg veel geluidsoverlast. Bovendien vond de gemeente dat het gebouw 'landelijk in de markt moest worden gezet'. Redenen waarom alle openbare activiteiten werden beëindigd.

Bij een verbouwing in 2004 werden de oude delen van De Meerpaal behouden onder architectuur van Atelier Pro, Hans van Beek.

Tegenwoordig vinden er naast de theatervoorstellingen congressen, recepties, vergaderingen, presentaties en symposia plaats. Verder geeft het Centrum voor Kunstzinnige Vorming er cursussen en workshops.

De grote zaal kreeg in 1967 600 plaatsen, in 1987 570 en in 2004 683. Het lijsttoneel heeft een opening van 16,12 meter breed en 6,98 meter hoog. Het toneel zelf meet 31,86 meter breed, 12,36 meter diep en 20 meter hoog. De kleine zaal, sinds 2004, heeft een variabel speelvlak van 60 m2 en heeft 150 plaatsen.

Premieres (archief)

Zie Premieres De Meerpaal B.V., Dronten

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007