De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Italiaanse Opera, Amsterdam

Unknown.png

NaamDe Italiaanse Opera, Amsterdam
Opgericht1680
PlaatsAmsterdam
TypeTheatergebouw
ThemaOpera
Bouwjaar1680-12-31


Italiaanse Opera (1680-1682)

Adres: Leidsegracht 14, Amsterdam

In 1680 verrees aan de Leidsegracht, op een toen nog grotendeels braakliggend terrein tussen de Prinsen- en Keizersgracht, een gebouw, bestemd voor de vertoning van Italiaanse opera’s. Opdrachtgever was de zeer gefortuneerde Theodoor Strijker, zoon van de consul van Venetië.

Om hier voorstellingen te mogen geven, diende hij wel een flinke som te betalen aan de regenten van het Wees- en Oudemannenhuis, die immers het stedelijk alleenvertoningsrecht bezaten van alle toneel- en muziekuitvoeringen in Amsterdam. De opening was op 31 december 1680, met de opera "La Fatiche d’Ercole per Deianira" van P.A. Ziani.

Strijker mikte met zijn voorstellingen op het welgestelde publiek. Onder de bezoekers waren stadhouder Willem III, Constantijn Huygens, en zelfs de Haagse beau monde begaf zich voor bijzondere voorstellingen naar Amsterdam. Voor de doorsnee bezoeker van de Amsterdamse theaters was de Italiaanse opera niet te betalen. De geserveerde confituren, de oesters en chocolade gingen aan hun neus voorbij.

Reeds na enkele jaren waren de kosten niet meer op te brengen, en dreigde een faillissement. De laatste voorstelling was op 9 maart 1682.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007