Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Da Capo flyer voorkant.jpeg

TitelDa Capo
ProducentSur Mundo Ensemble
Premièredatum23 oktober 2021
Seizoen2021/2022
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: 'De Duif', kerk in Amsterdam
Gebaseerd opDa Capo

Projectbeschrijving

Da Capo (in het Nederlands: Vanaf het begin) is een dansperformance, muziekconcert, dansdocumentaire en video-installatie ineen. Het is een sprankelende, energieke live-uitvoering van dans, muziek en video door het theatergezelschap Sur Mundo Ensemble onder leiding van dansdramaturg, docent en choreograaf Gabriela Zuarez. Zij nodigt in Da Capo het publiek uit voor een metaforische reis terug in de tijd: een reis naar het lichamelijke geheugen en de collectieve culturele oorsprong van de tango, een reis waarin dans, muziek en filmkunst samenvloeien.
Deze voorstelling markeert het hoogtepunt van het Hybrid Languages research-project, samen met het zusterproject Coreo-Lab Nederland- Argentinië. Tegelijkertijd wordt met Da Capo de introductie van het dansgezelschap Sur Mundo Ensemble in Nederland gevierd.

Verhaal

Da Capo is een tentoonstelling van een video-installatie in combinatie met een live dansuitvoering. Het leitmotiv van de voorstelling is de dansende lichaamsbeweging, die ingebed is in het universum van de tango en die een nieuwe betekenis krijgt in de lichamelijke interactie van de artiesten op het podium. De dramaturgie wordt daarbij ondersteund door lichtontwerp, bandoneonmuziek en filmbeelden die worden vastgelegd door een videomaker.
Da Capo verbeeldt de overgang van het oude naar het nieuwe. De dansdramaturgie draait om de ervaring van de fysieke, zintuiglijke, emotionele en muzikale metamorfose van de tango, die de overgang verbeeldt van het verleden naar de toekomst, van het rijke culturele erfgoed en de oorsprong van de dans en de muzikale erfenis, naar een nieuw ‘performatief discours’.
Het ontvouwen van deze overgang van oud naar nieuw komt in de dansperformance tot uitdrukking in drie expressieve tegenstellingen, namelijk: nostalgie versus verlangen; eenzaamheid versus verbinding; intimiteit versus afstand. De reis gaat terug naar het begin van Zuarez’ eigen rijke lichamelijke ervaring en culturele achtergrond. Van daaruit wordt de reis een diepgaande zoektocht naar een situatie waarin deze tegenstellingen naast elkaar kunnen bestaan.

Context

Van scenario-ontwerp tot voorstelling

Artistieke team Da Capo
Bij de voorstelling is het de bedoeling dat er gebruik wordt gemaakt van twee ruimtes op dezelfde locatie: in de eerste ruimte bevindt zich een video-installatie waarop de bezoekers een aantal dansdocumentaires en een korte film kunnen zien, in de tweede ruimte vindt vervolgens de dansvoorstelling met de bandoneonmuziek plaats.

In de Amsterdamse kerk De Duif, waar op 23 oktober 2021 de kick-off van deze voorstelling plaatsvond, zag dat er in grote lijnen als volgt uit:
In de eerste ruimte worden de videofilms geprojecteerd. Deze eerste ruimte is vrij duister, er schijnt slechts een heel zwak licht. Ook in de tweede ruimte is de verlichting is nog niet aan. Het voorschip wordt heel zacht verlicht.
Nadat het publiek heeft plaatsgenomen rond de dansvloer in de tweede ruimte neemt het licht toe. De dans begint. De cameravrouw neemt vanaf het begin beelden op, die rechtstreeks worden geprojecteerd op een scherm dat boven het altaar hangt. Het altaar zelf wordt met zwak groen licht uitgelicht, zodat het heel vaag en diffuus zichtbaar is.

Programmering

Voor de kick-off op 23 oktober 2021 was de voorlopige inschatting binnen de culturele programmering van De Duif Amsterdam: Opties voor montagedagen 21, 22 try-out en optie voor de kick-off op 23 oktober

Prestatiespecificaties voor programmeurs
De totale duur van de voorstelling is ± 1 uur
Genre: interactieve tentoonstellings- en dansconcertvoorstelling
Hedendaagse dansmuziek en video-installatie
Stijl: interdisciplinair / intercultureel / hybride
Type: ‘dans-collage’ omdat de voorstelling wordt geïntegreerd in een documentaire video-installatie met een live presentatie ín hetzelfde programma
Organisatie: de voorstelling speelt zich in principe altijd af in twee gescheiden ruimtes

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Vastlegging