Culture Comedy Award

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Culture Comedy Award is een prijs voor stand-up comedy in Nederland en België, opgericht in 2003. De prijs heeft tot doel de ontwikkeling van een nieuwe generatie stand-upcomedians.

Ontstaan

De Culture Comedy Award ontstond in 2000 als een afstudeerproject voor de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen.

De eerste jaren werden de finales in het Posttheater in Arnhem gehouden. Na de succesvolle lustrumeditie in 2007 is er een samenwerking aangegaan met de Arenbergschouwburg in Antwerpen en het Parktheater in Eindhoven. Met deze partners onderstreept de Culture Comedy Award haar Nederlands-Vlaamse samenwerking en werd er ruimte gecreëerd om verder te groeien.

Het festival is bedoeld als plek waar nieuw talent de kans krijgt om zich te ontwikkelen en door te breken in het professionele comedycircuit. Tegelijkertijd is het festival een soort keurmerk: de finalistentour geeft aan wat het niveau van de nieuwe generatie comedians is. Als springplank is de Award voor veel beginnende stand-uppers erg interessant gebleken.

De Culture Comedy Award is niet alleen de bevestiging dat stand-up comedy een gevestigde kunstvorm in de kleinkunst is, maar biedt op de eerste plaats een plek aan nieuw talent om zich te ontwikkelen. Opleiding en begeleiding zijn daarbij de belangrijkste waarden. Door de talenten veel te laten spelen en workshops en persoonlijke begeleiding te geven, wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin ze zich op een professionele wijze kunnen ontwikkelen.

Tijdens het festival wordt door kenners het genre onder de loep genomen. Wat is stand-up eigenlijk, zijn er binnen stand-up verschillende stijlen en technieken te onderscheiden en op welk niveau staat de stand-up in Nederland en België? Door deze discussie aan te wakkeren draagt de stichting bij aan een verdere waardering en erkenning van stand-up.

Winnaars

2013: Eric van der Woude

2011: Felix Heezemans (Jury- en Publieksprijs)

2010: Wouter Monden (Juryprijs), William Boeva (Publieksprijs)

2009: Marlon Kicken (Jury- en Publieksprijs)

2008: Fuad Hassen (Jury- en Publieksprijs)

2007: Michael van Peel (Jury- en Publieksprijs)

2006: Bart Cannaerts (Juryprijs), Steven Stol (Publieksprijs)

2005: Patrick Meijer (Publieksprijs), Philip Walkate (Juryprijs)

2004: Chris van den Ende (Jury- en Publieksprijs)

2003: Lambert-Jan Koops (Juryprijs), Emile Gronert (Publieksprijs)

Bronnen