Circus Arena
Naam | Circus Arena |
---|---|
Opgericht | 1958 |
Opgeheven | 1996 |
Genre | Circus |
Trefwoorden | Circus |
Website |
Circus Arena werd in de winter van 1958-1959 opgericht door Herman van der Vegt en gezin, bestaande uit Herman Van der Vegt, zijn vrouw Christina van der Vegt-Nederveen en hun kinderen Nol, Paul en Hannie.
Oude Circus Renz
Arnoldus Nicolaas van der Vegt richtte met zijn vrouw Johanna (Anna) Nederveen in de tweede helft van de 20'er jaren van de vorige eeuw zijn Nederlandsch Circus Renz op, waarmee hij in 1949 stopte. Zoon Herman van der Vegt en zijn gezin gingen daarna in 1950 en 1951 bij diverse circussen in Denemarken, Zweden en Finland werken. Toen Herman in 1952 terugkeerde in Nederland werd met hulp van een paardrijvereniging nog een poging gewaagd het Nederlands Circus Renz nieuw leven in te blazen, maar dit was van korte duur. Arnold en Anna van der Vegt moesten er in de tweede helft van 1952 definitief mee stoppen wegens hun gevorderde leeftijd.
Nadat zoon Herman van der Vegt nog 3 jaar had geprobeerd om op kermissen onder de naam "Theater Arena Circus Variete" (dezelfde naam, die ook zijn vader Arnold met zijn theater op de kermissen en jaarmarkten gebruikt had) op te treden viel eind december 1955 het doek toen Arnold van der Vegt op 72 jarige leeftijd overleed. Hij werd onder zeer grote belangstelling ter aarde besteld op de Nieuwe Oosterbegraafplaats te Amsterdam. Dit was het einde van het oude Circus Renz.
Circus Arena
Nadat zoon Herman en zijn gezin jarenlang bij andere circussen en kermistheaters in dienst waren geweest (onder meer bij Theater Bosco in 1956 en 1958 en Circus Toni Boltini in 1957) werd onder Herman van der Vegts leiding door hem, zijn vrouw en kinderen in de winter van 1958-1959, Circus Arena begonnen. Omdat het oude linnen dak van de voormalige Circus Renz Kiosk niet meer bruikbaar was, gingen zij in 1959 noodgedwongen verder met een openluchtcircus. Tijdens het seizoen 1959 werd de oude Circus Renz Kiosk van Herman van der Vegts vader, Arnoldus Nicolaas van der Vegt, door de familie opgeknapt en omgebouwd naar "Circus Arena" en werd het linnen dak geïmpregneerd zodat het niet meer lekte. In 1960 startte de familie met de oude Renz Kiosk op 3 masten, voorzien van het oude geïmpregneerde kioskdak. Circus Renz werd omgedoopt tot Circus Arena. Het seizoen 1960 verliep voor de familie van der Vegt naar tevredenheid, tot moeder Stien ziek werd.
Er werd besloten het jaar 1961 niet op tournee te gaan. Op 9 juni 1961 overleed Stien van der Vegt aan de gevolgen van haar slopende ziekte; eenzelfde soort ziekte zou later ook haar zoon Nol van der Vegt fataal worden. Stien van der Vegt werd begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats te Amsterdam. Ook in 1962 werd er niet met een circus op tournee gegaan. Herman van der Vegt was eind 1961 naar Duitsland vertrokken, en zijn zonen Nol en Paul en dochter Hannie van der Vegt bleven in Amsterdam bij Oma Anna, de weduwe van Arnoldus Nicolaas van der Vegt.
Eind 1962 werd door de familie incluis vader Herman (die inmiddels hertrouwd was) besloten in seizoen 1963 weer met een eigen circus op reis te gaan. Paul en Nol van der Vegt stelden voor om de naam Circus Renz te gebruiken, en een Nieuw Circus Renz op te richten met een grotere tent. Dit idee werd door de familie met instemming begroet en de taken werden verdeeld. Vader Herman van der Vegt werd benoemd tot directeur. Onder zijn leiding zou het familiebedrijf Circus Renz gaan draaien, zoals het ook bij Circus Arena het geval was. Iedereen ging de volgende dag reeds aan de slag om alles bijeen te krijgen voor het seizoen 1963 met circus Renz. Dit Circus Renz heeft echter slechts zeer kort bestaan, en ging na 4 maanden in dat zelfde jaar weer ter ziele. De familie ging vervolgens vele jaren ieders zijns weegs, tot Paul van der Vegt in 1967 weer op reis ging met een oude feesttent onder de naam Circus Arena. Ook broer Nol die inmiddels in Duitsland gehuwd was en wiens vrouw een zoon had gekregen voegde zich in 1967 bij Paul en gingen tezamen verder onder de naam Circus Arena. In 1970 werd een tweede tent bijgekocht en veranderde Paul van der Vegt (met toestemming van grootmoeder Anna) de naam Circus Arena in Circus Renz. In 1971 ging Nol van der Vegt met de tweede tent op reis onder de naam Circus Renz terwijl Paul van der Vegt verder ging onder de naam Circus Arena. In 1973 voegden de broers Circus Arena en Circus Renz weer tezamen en zijn zij tot het overlijden van broer Nol van der Vegt in 1989 samengegaan onder de naam Circus Renz. In 1990 is Paul van der Vegt samen met zijn zuster Johanna onder de naam Circus Arena verder gegaan, dit Circus Arena bestaat heden ten dage nog steeds. Nadat broer Nols zoon Herman enige tijd bij andere circussen in Frankrijk had gewerkt heeft hij op woensdag 13 maart 1991 zijn eigen geheel nieuwe "Nederlands Nationaal Circus Herman Renz junior" opgericht tezamen met zijn levenspartner Diana. Exact 5 jaar later eveneens op woensdag 13 maart kwamen zij tragisch om het leven, Hierna werd de zaak van Herman en Diana door de erfgenamen in 1996 verkocht.
Zie ook : Nederlands Nationaal Circus Herman Renz
Voorstellingen
Het overzicht van de voorstelling die onder de naam van dit circus als producent in première is gebracht, in samenwerking met Scandinavian World Productions, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase