Backstage, een tentoonstelling over theater maken

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

Het Theatermuseum opende in december 2006 de tentoonstelling Backstage, een tentoonstelling over theater maken. De expositie gaf een kijkje in de keuken van het Nederlands theater. Een theatervoorstelling bestaat uit een groot aantal onderdelen. Het museum presenteerde er zes: regie, tekst, spel, decor, kostuum, licht en geluid. Daarmee lag de nadruk op teksttheater, maar ook andere disciplines zoals opera, mime en dans waren terug te vinden in de tentoonstelling.

Een bron van informatie voor deze tentoonstelling vormde het onderzoek dat gedaan was naar de Nederlandse theatergeschiedenis voor de expositie Speelruimte; 1000 jaar theater.NL! Het verschil met deze expositie is dat hier als uitgangspunt gekozen werd voor een educatieve expositie. De bezoeker werd in contact gebracht met theater op een leerzame en leuke manier. Het was niet het streven om de bezoeker te informeren over het Nederlands theater van vroeger en nu.

Een andere bron van informatie was de collectie van Theater Instituut Nederland. Het Theatermuseum wilde deze collectie op zo’n manier presenteren dat ze betekenis kreeg voor een breed publiek. De collectie bestond uit restanten van theatervoorstellingen. Maquettes, kostuums, videoregistraties, foto’s, programmaboekjes, prenten, tekeningen, et cetera gaven een beeld van het Nederlands theater van vroeger en nu. Om de voorwerpen uit de collectie een betekenis te geven voor het brede, niet ingewijde, publiek werden de voorwerpen in een context geplaatst.

Het theater gaat meer voor mensen betekenen als duidelijk is hoe men naar een voorstelling kan kijken. Alles wat op het podium te zien is, staat er namelijk niet zomaar. Alles wat je ziet heeft een reden: dat kostuum heeft niet toevallig die kleur, die acteur staat niet per ongeluk voor op het podium en dat licht schijnt niet zomaar op het decor. Het wordt leuker om naar een theatervoorstelling te gaan als je weet als bezoeker hoe je kunt kijken, waar je op kunt letten.

  • Locatie: Theatermuseum, Amsterdam
  • Periode: 14 december 2006

Overzichtsfoto's

DSCF3293.jpg DSCF3284.jpg

DSCF3286.jpg DSCF3295.jpg DSCF3298.jpg DSCF3299.jpg

Foto's: Roel Bogaards

Collectie TIN

Colofon

  • Samenstellers: Jephta Hermelink, Janna Pot en Rob van der Zalm