De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Asta Theater, Wolvega

Unknown.png

NaamAsta Theater, Wolvega
PlaatsWolvega
TypeTheaterzaal


Café-hotel met theaterzaal

In 1919 werd in opdracht van J. Epema aan de Hoofdstaat Oost 64 in Wolvega, een Café-hotel met zaal (200 plaatsen) voor activiteiten gebouwd. In 1959 werd het pand, op verzoek van de gemeente, in opdracht van J. Schuitemaker en naar ontwerp van de architecten A.H. kleinenberg en B.T. Kleinenberg, aan de achterkant uitgebreid met een nieuwe zaal (480 plaatsen) voor film en theater: het Asta theater.

Beide zalen hadden een lijsttoneel met een opening van 6,5 meter breed in de oude zaal en 8 meter in de nieuwe, terwijl de hoogte in beide gevallen 5 meter was. Toneelmaten waren in de oude zaal: 8,5 meter breed, 5 meter diep en 5,5 meter hoog, in de nieuwe zaal respectievelijk 12,5, 8 en 5,5 meter. In de nieuwe zaal werd voornamelijk revue, cabaret, dans, film en muziek gebracht, de oude werd feestzaal.

Na verkoop van het complex in 1978 hebben er geen voorstellingen meer plaatsgevonden, al is in 1983 nog een poging tot doorstart gedaan. Op 28 december 1985 was er in de onttakelde zaal voor ongeveer 30 belangstellenden nog een optreden van de protestzanger Karst Berkenbosch. Nu is er een winkel en een feestzaal.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007