Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAmanda Strydom
Geboortedatum23 juli 1956
Geboorteplaats Port Elizabeth
BeroepZanger, Acteur
DisciplineMuziektheater
Externe databases:
IMDb
VIAF

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Amanda Strydom. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Amanda Strydom heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Amanda Strydom heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Amanda Strydom heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Zonder titel Uitvoerende Amanda Strydom 2023/2024 24 november 2023
Zonder titel Producent Amanda Strydom 2023/2024 24 november 2023

Amanda Strydom (1956) is een blanke Zuid-Afrikaanse zangeres. Strydom begon in 1979 als actrice met onder andere een hoofdrol in de film, "Pasgetroud" van Franz Marx. Ze werkte als presentator, discjockey als schrijver en in het cabaret. Vanaf midden jaren ’80 schrijft ze en speelt ze in one-womanshows. Ze nam openlijk stelling tegen de apartheid en dit bracht ze ook tot uiting in haar liedjes (Hector P, Die Lied van Ou Suid Afrika). In 1986 veroorzaakte ze een schandaaltje door met een gebalde vuist een zwart machtsteken te maken in Stellenbosch. Aan dit laatste hield ze de bijnaam Amandla (strijdkreet:"macht") Strydom over.

Haar eerste cd voor de Benelux heet Briewe Uit Die Suide (2007). Daarop zingt ze ook een nummer samen met Stef Bos die haar voor Europa heeft ontdekt. In juni 2008 is het nieuwe album Kerse Teen Die Donker uitgekomen. Naast nieuw werk is op dit album ook opnamen te horen zijn die gemaakt zijn tijdens de theatertour die Strydom in 2008 gaf in Nederland. Strydom presenteerde haar album tijdens een concert in Koninklijk Theater Carré op 25 september 2008. Tijdens dit optreden kondigde Strydom aan in het najaar van 2009 een uitgebreide Nederlandse theatertournee te zullen doen. Inmiddels is op haar eu-website bekend gemaakt dat zij in november en december 2009 18 theaters zal aandoen. Voor theaterseizoen 2010/2011 maakt zij ook plannen om in Nederland te touren.

Amanda Strydom heeft diverse prijzen in de wacht gesleept voor haar werk zoals in 2003 de "Tuks Alumni Laureaat" van de Universiteit van Pretoria

Strydom is getrouwd en woont in Westdene, Johannesburg.

Externe Links

Bronnen