Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Allan Kaprow. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Allan Kaprow (Atlantic City, 23 augustus 1927 - Encinitas, 5 april 2006) was een Amerikaans beeldend kunstenaar.

Kaprow studeerde tussen 1957 en 1959 compositie bij John Cage en schreef elektronische muziek. Hij studeerde verder schilderkunst bij de abstract expressionistisch schilder Hans Hofmann en geschiedenis bij historicus Meyer Schapiro. Hij was een van de eerste kunstenaars die de kunstvorm installatie, een ruimtelijke opstelling van verschillende kunstwerken, duidelijk omschreef.

Hij werd onder andere geïnspireerd door de werken van de Japanse Gutai-groep en geldt als de vader van de happening, een kunstvorm uit eind jaren 50 en jaren 60. De happening was een spectaculaire openbare, spontaan lijkende maar vooraf bedachte gebeurtenis, bedoeld om de openbare orde op een ludieke manier te verstoren, en daarmee als star en ouderwets ervaren denkbeelden belachelijk te maken. fluxus, performance en installatie werden beïnvloed door zijn werk. Vanaf 1958 organiseerde hij zo'n 200 happenings over de hele wereld. Zijn kunstwerken maakte hij vaak van vergankelijke materialen als gras en papier, waarmee hij aan de toeschouwer liet weten dat zijn werk geen blijvende waarde zou hebben.

Externe links

da:Allan Kaprow de:Allan Kaprow en:Allan Kaprow es:Allan Kaprow fr:Allan Kaprow hu:Allan Kaprow it:Allan Kaprow ja:アラン・カプロー no:Allan Kaprow pl:Allan Kaprow pt:Allan Kaprow ru:Капроу, Аллан sr:Алан Капров sv:Allan Kaprow

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen