Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAdrian Hornsby
Geboortedatum1977
Geboorteplaats London
BeroepSchrijver
 [www.adrianhornsby.com/ Website]
Externe databases:
IMDb
VIAF

= Adrian Hornsby werd in 1977 in London geboren en studeerde Engelse taal- en letterkunde aan het Corpus Christi College in Oxford. Na zijn studie woonde hij drie jaar in Parijs, waar hij lid was van het Kilometer Zero Collectief. Hij was co-redacteur van hun tijdschrift en realiseerde toneelstukken, zoals Three Parts (2001), Earth (2002) en Marion Davies and the Moon (2003).

In zijn theaterwerk schept Hornsby een intense combinatie van taal, muziek en film. Echte en denkbeeldige ruimtes lopen door elkaar heen en de onderdelen van een dialoog worden vaak over elkaar gevouwen, vergelijkbaar met het contrapunt van de instrumenten in een strijkkwartet. Sterke karakters en verhalen scheppen een ideeëntheater dat wordt aangestuurd door de menselijke stem. In 2003 loofde The Paris Voice de ‘rijkdom van ervaring en de complexiteit aan emoties van de karakters’.

Tussen 2005 en 2008 woonde Hornsby af en aan in Beijing, waar hij deelnam aan talloze tentoonstellingen, performances en conferenties, hetgeen culmineerde in The Chinese Dream. Hij schreef dit boek samen met Neville Mars, en het werd bekroond met een Independent Publishers Design Award. Hij publiceerde ook uitgebreid over het effect van maatschappelijke projecten, over de wereldwijde urbanisatie en over ruimtelijke ordening.

De fictie van Hornsby wordt gekenmerkt door een bijzonder melodisch taalgebruik en levendige beelden die uitwaaieren over enorme binnenruimtes. De stemmingen variëren van verontrustend grappig tot kwaadaardig bekoorlijk. Met componist/regisseur Arnoud Noordegraaf maakte hij een aantal goed ontvangen producties: A.M. (2011), een liefdesverhaal over klank en UrWald (2013), een thriller over het (onder)bewustzijn. Voor hun multimedia opera As Big as the Sky (Holland Festival 2015) werken zij samen met de Chinese kunstenaar Ai Weiwei.


Adrian Hornsby heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Adrian Hornsby heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Adrian Hornsby heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
A.M. Auteur (schrijver libretto, scenario) November Music 2010/2011 13 november 2010 Arnoud Noordegraaf
As Big As the Sky Auteur (schrijver libretto, scenario) Holland Festival 2014/2015 11 juni 2015 Arnoud Noordegraaf


Adrian Hornsby (London, 1977) is een Engelse toneelschrijver.

Voorstellingen in Nederland

Zie Voorstellingen van auteur Adrian Hornsby

Externe Links

Bron