André van Duin: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

André van Duin, 1975.

Een Leven Lang Theater André van Duin:


Jeugd

André van Duin (1 jaar) met zijn moeder, 1948. Herkomst: André van Duin Produkties.

André van Duin wordt in het Rotterdamse Delfshaven geboren als Adrianus Kyvon. Als enig kind heeft hij een gelukkige jeugd en wordt hij behoorlijk verwend.

Vader Kyvon is magazijnbediende bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, moeder Kyvon is huisvrouw. Ze waren een arbeidersgezin, niet arm en niet rijk. "M'n vader heeft zich z'n hele leven het lazarus gewerkt. 's Morgens om zeven uur op... de zaak kwam voor alles."

Op zijn zolderkamer luisterend naar helden op de radio als Dorus, Snip & Snap en Wim Sonneveld wist de jonge Adri Kyvon het al snel: artiest wilde hij worden!

Lees verder: André van Duin: Biografie - Jeugd

Een beginnende carrière

Optreden van André van Duin (17 jaar) op een schnabbelavond, ca. 1965. Fotograaf onbekend. Herkomst: André van Duin Produkties.

André van Duin's vader was magazijnbediende bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Jaarlijks was er een groot personeelsfeest met optredens van lokale en landelijke artiesten. Van Duin mocht met zijn vader mee en zag daar optredens van bijvoorbeeld Johnny Kraaijkamp en het komische duo Rita Corita en Bueno de Mesquita, maar ook van de Rotterdamse humorist/conferencier Frans Vrolijk. Van Duin wist al sinds zijn vijfde dat hij artiest wilde worden, en toen hij veertien was, durfde hij Frans Vrolijk een bewonderend briefje te schrijven.

Lees meer: André van Duin: Biografie - Een beginnende carrière

Volkskomiek

Serie artiestenfoto's André van Duin, 1964. Fotograaf onbekend. Herkomst: André van Duin Produkties.

Over het geheim van zijn succes hebben al velen zich gebogen. Natuurlijk heeft het te maken met zijn talent voor timing, het feit dat hij zich altijd weer weet te vernieuwen en zijn vermogen om de expressie van zijn gezicht tot in het kleinste spiertje te beheersen. Volgens eigen zeggen heeft hij gewoon een geinig hoofd, en "zonder geinig hoofd geen volkskomiek." Ook zijn rode haar helpt mee: "Een clown moet nu eenmaal rood haar hebben. Da's de wet". Maar waar het nu precies aan ligt, waarom hij mensen in hun broek kan laten plassen van het lachen, het blijft een geheim. "Ik vind het zelf ook een zeer vreemd verschijnsel." Hij weet het zelf ook niet, al kan het te maken hebben met het feit dat hij nooit geëngageerd heeft willen zijn. "Alsjeblieft zeg, gewoon een avond lekker lachen, over en sluiten maar." Lees meer: André van Duin: Biografie - Volkskomiek

André van Duin en Adri Kyvon

André van Duin, 2011. Foto: Roy Beusker

André van Duin is de koning van de kolkende lach, een vakman met een geweldig gevoel voor timing, maar hij is ook Adri Kyvon, een rustige, introverte, nuchtere, realistische en liefst niet op de voorgrondtredende vakman met een privéleven. In die zin lijkt hij op zijn moeder, ze had dezelfde rust en kalmte als haar zoon. Hoewel zij en haar man alle premières van hun zoon bijwoonden, keek ze op dergelijke feestjes het liefst onopvallend, vanuit een hoekje toe. Op zo'n avond was Van Duin natuurlijk het middelpunt van het feest, maar hij heeft in interviews regelmatig laten weten een grondige hekel aan premières te hebben. Die rust kenmerkt volgens Van Duijn meer komieken.

Lees meer: André van Duin en Adri Kyvon

Helden

Foto:Govert de Roos

André van Duin is ontzettend trouw aan de mensen om hem heen, en zij aan hem. Managers Theo Rekkers, Huug Kok en later Ilonka Kröner, producent Joop van den Ende, regisseur Guus Verstraete jr., platenproducer Bert Schouten, collega's Frans van Dusschoten, Corrie van Gorp en Ferry de Groot, met hen allemaal heeft Van Duin decennia lang samengewerkt, en met sommigen bestaat die samenwerking nog altijd. André van Duin aan het woord over een aantal van de mensen die belangrijk zijn geweest voor zijn carrière.

Lees meer: André van Duin: Biografie - Helden

Eerbetoon

Affiche van tentoonstelling "Horen, zien en lachen" bij het Instituut voor Beeld en Geluid, februari 2012.

André van Duin is gedurende zijn carrière regelmatig geëerd en gelauwerd. Hij ontving diverse vakprijzen en werd tweemaal koninklijk onderscheiden. Maar er zijn ook postzegels met zijn beeltenis uitgegeven en er is een stripheld van hem gemaakt.

Lees meer: Eerbetoon