Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Zaal van de vereniging Deugd en Vermaak, Alkmaar

Unknown.png

NaamZaal van de vereniging Deugd en Vermaak, Alkmaar
Opgericht1790
PlaatsAlkmaar
TypeTheaterzaal


Alkmaars Pakhuis wordt schouwburg

In de 18e en 19e eeuw had Alkmaar geen eigen schouwburg, maar dat betekende niet dat voorstellingen zich niet op andere plekken gingen vertonen. De gemeente nam de taak van het organiseren van voorstellingen niet op zich, maar liet het nemen van initiatieven over aan particulieren.

En die particulieren zaten niet stil. Zo was er eind 18e eeuw (rond 1790) het toneelgezelschap Deugd en Vermaak dat beschikking kreeg over een gehuurd pakhuis aan de Laat, dat zij hebben omgetoverd tot schouwburg. Zij gaven diverse voorstelling met hun eigen gezelschap, in hun eigen zaal. Het pakhuis, dat later een schouwburg werd, zat waarschijnlijk op nummer 89 of 91 van de Laat, omdat het gebouw op de hoek van Groot Nieuwland zat.

Hoewel Alkmaar geen eigen schouwburg had, kende de stad wel eigen toneelschrijvers. Abraham Maas droeg aan het toneelgezelschap Deugd en Vermaakt twee toneelstukken op: ‘De man met de klok’ (1792) en ‘Te middernacht’ (1791). Verder is er niet meer bekend over deze toneelstukken.

Het reglement van het ‘toneelminnend gezelschap’ is bewaard gebleven. Deugd en Vermaak kende in 1790 vijftig leden, maar verder staat daar niet in waar, wat en wanneer ze stukken speelden. Alleen dat het een gezelschap was dat toneelstukken speelde. In het reglement staat dat je als lid zes jaar aan het gezelschap gebonden zat. Dat betekent dat de stukken die gespeeld werden vaak dezelfde spelers kende.

Bij de boedelscheiding van de nalatenschap van Peter van der Schuyt op 27 juni 1814, krijgt Aldert van der Schuyt 'een huis en erf ingericht tot schouwburg' toebedeeld. Verder zijn geen gegevens gevonden.

Afgebrand in 1935.

Bronnen