De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamWitte Theater, IJmuiden
PlaatsIJmuiden
TypeTheaterzaal
ArchitectJ.B. van Loghem
Bouwjaar1912
 Website


Informatie

Gebouwd als: Electriciteitscentrale, 1912, architect J.B. van Loghem

Verbouwd: 1970. Ingericht als theater

Verbouwd: 1988. Verbouwing tot een volwaardig theater, architect Sjoerd Schaafsma

In 1912 werd door architect J.B. van Loghem een electriciteitscentrale gebouwd voor de Kennemer Electriciteits Maatschappij, later het Provinciaal Electriciteits Bedrijf (p.e.b.). In 1931 werd in Velsen-Noord een nieuwe centrale gebouwd en kreeg deze vestiging een andere functie, onder andere als conservenfabriek. In 1970 werd het (toen lege) gebouw gekraakt en kwam er een jongerencentrum in. Het bovenste gedeelte werd ingericht als theater. Hier kreeg de workshop Witte Tejater, van onder anderen de gebroeders Van Warmerdam (zie Alex van Warmerdam, Vincent van Warmerdam, Marc van Warmerdam), een eigen plek. Eind jaren tachtig besloot de gemeente Velsen geld beschikbaar te stellen om het Witte Theater te verbouwen. Daarop werd in 1988 door architect Sjoerd Schaafsma in de voormalige centrale een volwaardig theater ingericht. De vlakke vloerzaal werd 9 november 1988 geopend met de voorstelling Rinus van Marien Jongewaard.

De zaal heeft een capaciteit van 165 zitplaatsen, het speelvlak meet ca. 100 m2. De programmering bestaat vooral uit modern theater, muziek en film. Het interieur laat nog duidelijk de sporen van de oorspronkelijke bestemming zien. Het Witte Theater – waarbij het woord ‘wit’ associaties moet oproepen met vernieuwend, anders en uitdagend – is begonnen als workshop in de Stadsschouwburg van Velsen onder leiding van Peter van Warmerdam, toneelmeester en ‘bezielende’ vader van de familie van Warmerdam: de zogenoemde brandschermvoorstellingen. Hierbij bevonden zich acteurs en publiek op het podium van de schouwburg, van de zaal afgescheiden door het brandscherm. Deze workshops hebben grote invloed gehad op jongeren doordat bij hen belangstelling werd gewekt voor allerlei vormen van modern theater.

In 2013 kwam er een einde aan de gemeentelijke subsidie en dreigde het einde voor het theater. Maar dankzij een doorstart door de Haarlemse theaterproducent Marcel Klein Ovink kon er vanaf 2015 weer geprogrammeerd worden. Zonder overheidssteun bleek dit toch onmogelijk. Ovink gaf op 1 juli 2017 het gebouw terug aan de gemeente die zich zou beraden over het verdere gebruik. Het Witte Theater was een begrip in theaterland en wordt zeer gemist.

Premieres

Zie Premieres Witte Theater, IJmuiden

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, geactualiseerd. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007