Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

W.S. Graafland (1902 - ????) was een Nederlands goochelaar en manipulator. Zijn ouders zijn Willem Samuel Graafland en Karolina Adriana Visser. Graafland trad op onder verschillende pseudoniemen: Luorn, Wang-Ko-Si, The Hwangho’s en Willy Landgraf. Daarnaast was hij lid van de Magischer Zirkel von Deutschland.

Biografie

Luron

Onder het pseudoniem Luron voert Graafland vanaf ongeveer de jaren vijftig een handschaduwact op. Hij prijst zichzelf aan als “Tip voor een geslaagde feestavond” en biedt een onemanshow aan genaamd Een avond in wonderland. Deze show bevat “humoristische goochelkunst in eigen stijl, wonderen met speelkaarten en schaduwen die zonneschijn brengen.” Over deze schaduwen beweert Luron dat hij de enige in Nederland is met een soortgelijke act. Een andere show van Luron is A phantasy in black and white die zich toespitst op enkel handschaduwen.

Een handschaduwshow bestond bij Luron uit een vast aantal elementen: dieren, bekende personen uit het heden en de geschiedenis, karikaturen en soms een hele pantomime. Deze optredens brengen verbazing en plezier teweeg bij het publiek. Luron treedt veelal op op jubilea of personeelsavonden van bedrijven en verenigingen in de buurt van Rotterdam en Rijswijk. Ook staat hij op het toneel bij filmvertoningen en maakt hij een korte tournee van vier maanden gemaakt in opdracht van de Amerikaanse legerautoriteiten. Hierin treedt hij op voor soldaten in België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Zijn optredens trekken honderdduizenden bezoekers en de pers is lovend over Lurons fantasie en mysterie. Er zijn een aantal fragmenten van zijn shows uitgezonden bij de AVRO op televisie. Met het amusementsbureau "Luron" biedt Graafland voornamelijk shows van Luron aan, maar ook optredens onder de naam Wang-Ko-Si worden via dit bureau aangeboden. Daarnaast heeft Graafland onder het pseudoniem Luron een klein pamflet uitgegeven met daarin de beschrijving van een elftal trucs die mensen thuis konden leren.

Wang-Ko-Si

Een ander pseudoniem van Graafland is Wang-Ko-Si. De beschikbare gegevens hierover zij enigszins tegenstrijdig. In sommige publicaties wordt over Wang-Ko-Si gesproken in enkelvoud en in andere in meervoud. De optredens onder dit pseudoniem bevatten Chinese goochelkunst en mysterie en worden in het Engels veelal aangeduid met “Presenting a Pagenant of Chinese Mysteries” of “Wang-Ko-Si from the land of Mysterie China.” Op foto’s is Graafland te zien in Chinees aandoende kledij. Net als Luron treedt Wang-Ko-Si op bij kleinere gelegenheden voor verenigingen of bedrijven. Hij staat in 1948 in een internationale variétéavond in Theater Carré. Ook over Wang-Ko-Si is de pers enthousiast. Graafland treedt echter vaker op als Luron dan als Wang-Ko-Si.

The Hwangho’s

De naam The Hwangho’s staat vaak bij de foto’s in Chinese kledij van Graafland. Hij sluit zich later aan bij deze al bestaande groep “Chineesche tooverkunstenaars met ’n keurig verzorgd programma”. In de show Middernacht in het paleis te Peking vertonen zij goochelkunst zonder gesproken woord, begeleid door Chinese muziek.

Willy Landgraf

Willy Landgraf is een naam die Graafland gebruikt in zijn jonge jaren, wanneer hij nog een amateur is. Hij zou in het begin van zijn carrière hebben opgetreden met handschaduwbeelden bij een optreden van The Hwangho’s.

Magischer Zirkel von Deutschland

In 1922 wordt Graafland lid van de Vereeniging Magischer Zirkel von Deutschland: een nog altijd bestaande vereniging van professionele en amateurgoochelaars die zich inzetten voor de bevordering en de ontwikkeling van de goochelkunst. Graafland was een van de oprichters van de Nederlandse afdeling van deze Vereniging.

De Magischer Zirkel von Deutschland is op acht mei 1912 te Hamburg opgericht door Karl Schröder. Schröder wilde een vereniging starten die de ontwikkeling en bescherming van de goochelkunst moest waarborgen. De vereniging groeide snel en verspreidde zich over heel Duitsland. Daarom werden de Ortszirkels in het leven geroepen: afdelingen van de Zirkel in verschillende delen van Duitsland. Bij de bijeenkomsten wisselen de leden trucs en feedback met elkaar uit. Om lid te worden moet je een theoretische en praktische toetsing doorstaan en dien je oprecht in magie geïnteresseerd zijn: je kan geen lid worden wanneer je enkel achter de geheimen van de trucs wil komen. Onder de leden heerst dan ook absolute geheimhouding. Door het lidmaatschap socialiseer je met medegoochelaars; kan je deelnemen aan de grote toverwedstrijden en je hebt toegang tot de vakbibliotheek.

Wanneer Hitler in 1933 bondskanselier van Duitsland wordt, richt hij de Rijkscultuurkamer op, die bepaalt welke kunsten in het openbaar mogen worden vertoond. De Magischer Zirkel krijgt de keuze om zich hierbij aan te sluiten dan wel om zichzelf op te doeken. Men kiest ervoor zich bij de Reichsfachschaft van de NSDAP te voegen om zo de goochelkunst te blijven ondersteunen. In de periode tot 1936 besluiten veel Joodse leden vanwege deze ontwikkeling uit de vereniging te stappen. Na die tijd moeten de leden ook een bewijs afgeven dat ze een gerechtigd Duits staatsburger zijn. Als ze dit niet doen, worden ze uit de vereniging gezet. Dit zorgt dan ook voor een enorme afname van het ledenaantal. De invloed van de NSDAP wordt nog groter wanneer deze gaat bepalen wie de leiding krijgt binnen de vereniging en dat het hoofdkwartier zich dient te verplaatsen naar Berlijn. Na de val van het Naziregime in Duitsland, verhuist het hoofdkwartier weer terug Hamburg. Het is een periode die lange tijd is doodgezwegen binnen de vereniging. Graafland is in deze jaren nog lid van de vereniging, voor zover bekend in elk geval tot en met 1949.

De vereniging bloeit snel weer op, na de oprichting van het Fédération Internationale des Sociétés Magiques in 1948. Dit is een koepelorganisatie die verenigingen op het gebied van magie een stem wil geven. Sinds de oprichting van de Fédération is de Magischer Zirkel von Deutschland onderdeel van deze organisatie.

Bronnen

  • “Geboorteakte Willem Samuel Graafland”. 1902C,.Stadsarchief Rotterdam, Rotterdam.
  • Archief Ritsko van Vliet, doos 17. Bijzondere collectie/TIN, Amsterdam.
  • website Magischer Zirkel Deutschland.